Ministerul Muncii a anunțat că pregătește un proiect de lege care să dea opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru, a spus ministrul Raluca Turcan.

Ea a spus că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor putea cumula salariul cu pensia.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a spus Turcan într-o conferință de presă.

„Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu”, a adăugat ea, precizând că acest lucru este valabil pentru angajații din sistemul de stat.

Declarația a fost făcută în contextul în care Turcan a anunțat că Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor . În următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a precizat ea.

Recalcularea se va face pe baza unei noi legi, care va folosi indicatorii din dosarele reevaluate, a spus aceasta.

SPORURI FIXE pentru bugetari

Turcan a mai declarat că va schimba modalitatea de calcul a sporurilor pentru angajații de la stat printr-un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor.

Numărul de sporuri va fi ”reajustat” spune aceasta, iar o parte dintre acestea vor fi în sumă fixă și nu în procent din salariul de bază.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și