În schimb, Alexey Ulyukayev a subliniat că la această reuniune de urgență nu s-au discutat măsuri destinate limitării mișcărilor de capital.

„Am pus la punct un set de măsuri care ar trebui să permită o stabilizare a situației pe piața valutară”, a declarat Ulyukayev. Potrivit acestuia, situația este foarte complexă dar „nu suntem nici primii și nici ultimii care trec prin circumstanțe similare”, adăugând că este foarte important să fie asigurată unitatea de acțiune între Banca centrală a Rusiei și Guvern. „Aceste acțiuni vor fi destinate să garanteze un echilibru între cerere și ofertă pe piața valutară prin majorarea lichidităților furnizate băncilor rusești”, a explicat Ulyukayev. De asemenea, este vorba de mecanisme de susținere a sectorului bancar pentru a asigura funcționarea fluidă a calității creditelor, inclusiv recapitalizarea anumitor bănci.

Întrebat dacă vor fi introduse măsuri de limitare a mișcărilor de capital, Ulyukayev a răspuns că această ipoteză nu a fost discutată. „Sub nicio formă”, a precizat Alexei Ulyukayev. O astfel de măsură, respinsă în toamnă de președintele Vladimir Putin, este din nou evocată de analiști având în vedere căderea liberă înregistrată de rublă în pofida intervenției Băncii centrale.

Rubla rusească a înregistrat marți o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei de luni a Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, pentru a apăra cursul de schimb. Este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusă din 1998. Atunci, rubla s-a prăbușit în câteva zile, fapt care a obligat autoritățile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și