Potrivit actului normativ, instituțiile publice nu vor mai fi obligate să furnizeze informațiile cerute de petent, într-o formă statistică, sintetizată, ci numai în forma existentă în bazele de date ale instituției.

Proiectul conţine două modificări „îngrijorătoare”, precizează senatoarea Florina Presadă: posibilitatea clasării solicitărilor de informaţii de interes public în caz că solicitantul revine cu o cerere care are acelaşi obiect; faptul că informaţiile vor fi furnizate în forma în care sunt identificate şi deţinute de autoritatea sau instituţia publică.

„Conform noilor norme propuse, aceste solicitări ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei şti că solicitarea ta a fost clasată sau că va rămâne fără răspuns. (...) Conform noii reglementări propuse, autoritatea va putea să refuze informaţiile pe care le solicită un cetăţean, pe motiv că nu le deţine în forma solicitată”, precizează USR.

Senatoarea Florina Presadă, membră în Comisia pentru administraţie publică, a apreciat că aceste două prevederi propuse "vor duce la restrângerea exercitării" unui drept fundamental, constituţional.

„E ca şi cum vom pierde o bună parte din progresul făcut în ultimii 20 de ani de luptă pentru transparenţă. Voi comunica Guvernului observaţiile mele pe marginea proiectului de hotărâre de guvern, în speranţa că acesta va fi îmbunătăţit”, a precizat ea.

​Secretariatul General al Guvernului (SGG) a publicat pe site-ul instituției un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001. Declarativ, se dorește o îmbunătățire a modului în care legea informațiilor publice funcționează deja.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și