De departe, cea mai controversată măsură fiscală luată în ultima vreme este impozitarea bacşişului. Autorităţile au considerat că pot rezolva problema evidenţierii fiscale a bacşişului prin emiterea unui bon separat. Însă problema a apărut în cazul livrărilor la domiciliu. Ministrul Finanţelor a venit cu soluţia că persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze în acel loc pentru a le fi eliberat bonul fiscal. Însă ea a fost contestată de societate din cauza imposibilităţii aplicării.

Super-contribuţia la Sănătate

„Aţi avut venituri de 9 lei, vă rugăm sa plătiţi la stat 468 de lei”. Mii de români au primit aceasta decizie din partea Fiscului, iar juriştii spun că este perfect legală, dar legea este stramba.
De cateva săptămâni, zeci de mii de contribuabili se confruntăcu o situaţie revoltătoare din punctul lor de vedere. Aceasta dupa ce au primit de la ANAF decizii de impunere prin care sunt somaţi la plata contributţei de asigurări sociale de sănătate pentru o serie de venituri realizate în anul 2012. Problema e că au aparut o serie de cazuri aberante, precum plata unor sume de 468 lei reprezentând CASS pentru venituri de doar câteva zeci de lei realizate din dividende, dobănzi sau premii şi jocuri de noroc, scrie Hotnews.

Totul porneşte de la unele prevederi legislative potrivit cărora contribuţia nu este raportată la venitul în sine, ci la o bază minimă de impozitare. Potrivit articolul 296^27, din metodologia de aplicare a Legii 571/2003, CASS se datoreaza si de catre persoane care realizeaza venituri din investitii sau din premii si jocuri de noroc. Problema este că pentru venituri mai mici decat salariile minime brute, autorităţile au stabilit o bază de impozitare minimă. Acelaşi articol arata ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara. Mai precis, contributia pentru asigurari de sanatate se aplica la valoarea salariului minim brut. In 2012, salariul minim brut a fost de 700 lei/lunar.

În replică la această problemă, preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, a dispus suspendarea emiterii şi comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurari sociale de sănătate pentru anul 2012 până la clarificarea unor norme legale. Şeful Fiscului a precizat că ANAF este instituția care aplică prevederile legale, neavând drept de inițiativă legislativă.

Confiscarea amenzii ilegale

O prevedere legislativă nouă dă dreptul Fiscului să nu returneze amenda plătită de un operator economic, chiar dacă acesta a obţinut de la instanţă o hotărâre definitivă că nu merita acea amendă. Defectul legislativ a fost găsit de avocatul Gabriel Biriş, care l-a semnalat pe propria pagină de Facebook. Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a spus pentru Hotnews că se va uita spre corectarea prevederii.
Astfel, o firmă este găsită în defect de ANAF şi, potrivit legii, poate fi închisă.

Acest lucru nu se întâmplă dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată. Astfel sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Potrivit noilor măsuri, acel „de zece ori suma” nu se restituie nici în cazul în care la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Contactat de Hotnews, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, a declarat ca este la curent cu discutiile pe aceasta tema, articolul respectiv aparand la solicitarea jucatorilor din sectorul HoReCa, pentru evitarea unor situatii in care ANAF declanseaza un control in timpul unei nunti la un restaurant, pentru a nu suspenda pe loc evenimentul si a da nuntasii afara din sala, spune Manolescu.

„Sigur, e de discutat in ce masura acest articol ar putea fi corectat. Vom discuta cu colegii de la Juridic, cu cei din Ministerul Justitiei si vom vedea ce e de facut. Oricum, Ordonanta e in Parlament si poate fi corectata”, a mai spus Dan Manolescu.
Loteria fiscală a dispărut

Deşi ne apropiem cu paşi repezi de data la care ar trebui să fie a doua extragere a loteriei fiscale, Ministerul Finanţelor nu a confirmat încă dacă va ţine evenimentul pe data stabilită de lege sau la altă dată, cum aceeaşi lege îi permite.

Potrivit normelor în vigoare, loteria ar trebui organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și