Marea bătălie se va da și în acest an între PNL și PSD, liberalii sperând să câștige cât mai multe poziții de președinți de CJ, în vreme de social-democrații se străduiesc să piardă cât mai puține posibil.

Performanța Alianței USR Plus este afectată în această cursă de sistemul de alegeri într-un singur tur a președinților de CJ, sistem care avantajează partidele mari, care au o infrastructură electorală consolidată și un număr consistent de primari în funcție. La localele precedente, PSD a câștigat aproximativ 1.700 de primari, iar PNL în jur de 1.100. Cei de la USR Plus vor trage tare însă pentru a scoate cât mai mulți consilieri județeni, de numărul cărora va depinde și în câte majorități la nivel de CJ vor reuși să intre.

Și asta pentru că în urma scrutinului precedent, cel din 2016, PSD a reușit să instaleze 29 de președinți de CJ și să facă majoritate în 31 de județe, în vreme ce liberalii abia au obținut alegerea a opt președinți de CJ și tot atâtea majorități alături de PMP, UDMR și FDGR.

A existat însă și o diferență majoră în 2016 față de 2020: dacă în urmă cu patru ani președinții de CJ se alegeau din rândul consilierilor județeni, de această dată ei vor fi aleși direct de populație, la fel ca primarii. Prin urmare, cel care va câștiga votul popular are șanse mai mari să își creeze și majoritatea necesară în conducerea județului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet