Atât forțele ruse, cât și cele ucrainene, responsabile pentru atrocitățile asupra civililor

„Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene trebuie să evite staţionarea militarilor printre civili şi să facă tot posibilul pentru a îndepărta civilii din preajmă”, a cerut ea.

Există cel puțin patru cazuri de baze militare ruse şi trei ucrainene stabilite în zone rezidenţiale. „Atacurile care au urmat asupra acestor baze au ucis şi rănit civili”, a subliniat organizaţia, care precizează că a discutat cu peste 50 de locuitori din şapte localităţi din regiunile ucrainene Cernigov din nord, Harkov din est şi Zaporojie din sud şi a vizitat şase din locurile respective.

Printre cele mai cunoscute cazuri menţionate de HRW se numără satul Iaghidne din regiunea Cernigov, unde ruşii au ţinut prizonieri 350 de civili timp de o lună, în subsolul unei şcoli folosite ca bază militară.

La rândul lor, forţele ucrainene au instalat o bază într-un centru de control al bolilor dintr-un cartier rezidenţial din Pokotilivka, din regiunea Harkov, arată organizaţia. În 28 aprilie, când ruşii au atacat centrul respectiv, au fost răniţi cel puţin şase civili şi s-au produs daune în zeci de case şi într-o şcoală.

Nu este singura organizație internațională care acuză în egală măsură forțele ucrainene pentru periclitarea civililor.

Acuzații grave la adresa autorităților ucrainene
La două săptămâni de la lansarea invaziei în Ucraina, rebelii susținuți de Kremlin au luat cu asalt un azil din regiunea Lugansk. Zeci de persoane în vârstă și pacienți cu dizabilități, mulți dintre ei imobilizați la pat, au rămas blocați înăuntru fără apă sau electricitate, relatează Washington Post.

Un raport ONU arată că forțele armate ale Ucrainei au ocupat poziții în interiorul azilului, transformând efectiv clădirea într-o țintă.

Cel puțin 22 din cei 71 de pacienți au supraviețuit asaltului, însă numărul exact al persoanelor ucise a rămas necunoscut, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Speculații au apărut și după atacul cu rachete Kalibr asupra unor clădiri din oraşul Viniţa care a marcat un nou moment tragic în războiul din Ucraina. Rușii ar fi distrus un mall și un centru comercial lăsând în urmă zeci de morți și sute de răniți.

Dar, ca şi în cazurile precedente, există suspiciuni că forţele ucrainene se folosesc de obiectivele civile pentru a-şi proteja stocurile foarte mari de arme de mare precizie primite din Occident.

În acest context. apar tot mai multe speculații care indică posibilitatea ca autoritățile ucrainene să fi folosit de fapt în mod cinic civilii pe de o parte pentru a amplifica propria propagandă în mediile occidentale, pe de altă parte pentru a ascunde propriile trupe printre civili sau chiar armamentul venit din vest.

Alte voci susțin că intensificarea atacurilor ruse, prin folosirea unui număr tot mai mare de rachete moderne și scumpe asupra unor obiective civile, care să nu aibă legătură cu neutralizarea unor ținte militare ucrainene este lipsită de sens, având în vedere dificultățile de aprovizionare ale rușilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet