Modificarea regimului alimentar poate fi dificilă, dar schimbările de pe piața produselor alimentare ar putea permite prevenția, cu efecte importante asupra sănătății cardiovasculare, a explicat dr.Thomas Gaziano, profesor la facultatea de sănătate publică a Universității Harvard (Massachusetts).

Conform cercetătorilor, o scădere cu 10% a prețului fructelor și legumelor ar putea reduce mortalitatea cardiovasculară cu 1,2% în termen de cinci ani și cu aproape 2% în douăzeci de ani, cu o diminuare de 2,6 % a infarctelor miocardice și cu 4% a accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult decât atât, chiar și numai o creștere cu 10% a prețului băuturilor răcoritoare și a altor băuturi îndulcite ar putea reduce cu aproape 0,1% decesele cardiovasculare în cinci ani și cu 0,12% în 20 de ani. De asemenea, cazurile de diabet zaharat pot scădea cu 0,2% în cinci ani și cu 0,7% în 20 de ani, potrivit studiului.

Aceste două evoluții tarifare combinate ar permite în SUA stoparea până în anul 2035 a 515.000 decese care rezultă din boli cardiovasculare și a aproximativ 675.000 de infarcturi de miocardic și accidente vasculare cerebrale non-fatale.

Aceasta arată că trebuie acționat asupra prețurilor la produsele alimentare în asociere cu un impozit modest asupra vânzărilor și cu subvenții publice pentru a reprezenta mai bine costurile reale ale produselor alimentare pentru sănătate și societate, a remarcat dr. Dariush Mozaffarian de la Universitatea Tufts (Massachusetts), citat de AFP.

Citește și

loading...