În cele 28 de state din Uniunea Europeană, numărul filialelor băncilor interne și instituțiilor de creditare a scăzut anul trecut la 198.744 de unități, comparativ cu 217.699 în 2012. În zona euro, numărul filialelor băncilor a ajuns, în 2013, la 163.171, de la 171.792, în 2012.

„Indicatorii structurali arată că, în majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendința descrescătoare în cazul numărului de filiale și de angajați ai instituțiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori”, se arată în comunicatul BCE.

În UE, numărul de angajați din sistemul bancar a scăzut la 2,93 milioane în 2013, de la 3,027 milioane în 2012, în timp ce în zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate în industria bancară, față de 2,113 milioane în 2013.

Activele totale ale băncilor interne și instituțiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro în 2013, în scădere față de 2.742 mii de miliarde de euro în 2012. În cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro în 2012.

BCE va prelua în noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro și pregătește implementarea testelor de stres împreună cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile europene trebuie să demonstreze că pot supraviețui unui declin al PIB-ului de 7%, conform reglementărilor testelor de stres prezentate de BCE și EBA. De asemenea, băncile trebuie să facă față unei scăderi de 14% a prețului locuințelor și unui declin de până la 19% a prețului acțiunilor, în cel mai defavorabil scenariu.

Cele 124 de bănci care participă la testele de stres acoperă mai mult de jumătate din industria bancară a fiecărui stat membru al UE. Rezultatele testelor vor fi publicate în octombrie.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ținut cont de deținerile de obligațiuni guvernamentale de către instituțiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.

Băncile care nu vor trece testele de stres vor trebui să prezinte un plan de majorare a rezervelor lor prin obținerea de noi fonduri de la investitori, vânzarea de active sau reținerea profiturilor, în loc de plata dividendelor.

Printre instituțiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calității activelor se află și băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG și Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas și Societe Generale (Franța), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA și Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet