"Am înființat Asociația pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale din două motive, primul este că oricum am face calculele, nu avem date certe, eu spun că în România în acest moment sunt cel puțin 150.000 de pacienți cu diabet zaharat și boală renală avansată. 150.000 din care maximum 1% sunt în evidența cuiva, undeva. Noi avem cam 800-1.000 în evidență, restul cred că sunt împrăștiați prin centrele din țară. (...)", a afirmat șeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului Paulescu conf. dr. Cristian Serafinceanu.

El a menționat că în cei 20 de când a fost deschisă Secția de Nefrologie și Dializă din cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "N. Paulescu", peste 3.000 de pacienți cu diabet zaharat au fost inițiați pe hemodializă și pe dializă peritoneală.

Dr. Cristian Serafinceanu a mai precizat că au fost realizate în cadrul Institutului două premiere naționale — dializa cu bicarbonat în locul celei cu acetat și terapiile de hemodializă — hemodiafiltrarea și hemofiltrarea.

"În acest moment în Secția de dializă și nefrologie a Institutului Paulescu lucrează cinci medici primari cu dublă specialitate de nefrologie și diabetologie. Suntem din acest punct de vedere, în mod sigur, unici în țară și cred că mai sunt unul, două centre în Europa unde se face același lucru. Nu e ușor, e chiar foarte greu. Pacienții noștri sunt pacienți dificili, sunt pacienți, cum spuneam odată, săraci, bătrâni, bolnavi și singuri. Sunt dezinserați majoritatea din punct de vedere social, din punct de vedere familial, iar noi încercăm să le asigurăm o calitate a vieții cât de cât compatibilă cu condiția umană", a arătat Serafinceanu.

Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "N. Paulescu", aniversează 20 de ani de la înființarea Secției de Nefrologie și Dializă, una dintre puținele din Europa și chiar din lume care sunt specializate exclusiv pentru diagnosticul și tratamentul pacienților cu boală cronică de rinichi diabetică.

Institutul este unul dintre cele mai importante centre de specialitate din țara noastră, care și-a concentrat activitatea pe dezvoltarea de planuri de prevenție, diagnosticare și tratament ale diabetului și complicațiilor sale, dar și ale altor boli metabolice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet