Vaccinarea cu serul de la AstraZeneca va continua fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă, potrivit acelorași surse.

Până acum, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-Covid, iar săptămâna viitoare va începe rapelul.

La ora 16.00 vor avea loc declarații oficiale privind decizia luată de România privind campania de vaccinare cu produsul AstraZeneca.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.

EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

După acest anunț, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care nu au reușit însă să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca.

În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autoritățile sanitare din România - Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenția Națională a Medicamentului - s-au întrunit joi într-o ședință pentru o hotărâre privind serul AstraZeneca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și