„Toate activităţile referitoare la organizarea şi actualizarea evidenţei militare a cetăţenilor sunt activităţi recurente şi normale, care se desfăşoară cu regularitate pe tot parcurusul anului de către toate instituţiile cu atribuţii în acest sens. Aceste activităţi s-au desfăşurat şi în anii precedenţi, în baza Legii nr. 446/2006, neavând legătură cu situaţia de securitate de la graniţele României (conflictul din Ucraina).

Cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă sunt luaţi în evidenţă ca rezervişti. În acest sens, centrele militare pot chema militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară. Anunţarea rezerviştilor se face prin ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare, înmânarea acestora realizându-se de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Documentele pe care rezerviştii trebuie să le prezinte la locul şi data precizate în ordinul de chemare pentru clarificarea situaţiei militare sunt: cartea de identitate, ordinul de chemare menţionat anterior şi livretul militar.

Rezerviştii plecaţi în străinătate sunt în continuare cetăţeni cu obligaţii militare. Dacă înainte de plecarea în străinătate, aceştia nu s-au prezentat la Centrul Militar Judeţean Maramureş în vederea predării documentelor de evidenţă militară, cu ocazia chemării pentru clarificare situaţiei militare, aceşti rezervişti vor lua leghătura cu centrul militar pentru îndrumare. Conform articolului 67 din Legea nr. 446/2006, militarii rezervişti sunt obligaţi să primească ordinele de chemare emise de centrele militare şi să se prezinte la locul, data şi ora prevăzute în acestea”, precizează autoritățile.

Vă reamintim faptul că potrivit articolului 75 din Legea 446/2006., angajatorii au obligaţia de a acorda salariaţilor, care deţin calitatea de rezervist şi care au fost chemaţi la centrul militar pentru clarificarea situaţiei militare, concediul suplimentar plătit, în baza adeverinţei eliberate de către centrul militar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și