La nivel judetean, in luna iunie erau inregistrati peste 12.000 de pensionari beneficiari ai indemnizatiei sociale de 350 de lei, in timp ce exista si un pensionar maramuresean care primeste in fiecare luna peste 17.000 de lei venit brut.

Dintre cei aproape 120.000 de pensionari inregistrati la nivel de judet in luna iunie, peste 112.000 sunt pensionari de stat si aproape 7.200 sunt pensionari agricultori. Cea mai mica pensie incasata este de 350 de lei, insa unii dintre cei care primesc aceasta indemnizatie figureaza in acte cu pensii de un leu. Este vorba de persoanele cu invaliditate care nu au putut sa lucreze decat pentru o perioada foarte scurta de timp. In Maramures, 37 de persoane sunt in aceasta situatie.

“Conform deciziei de pensie, cea mai mica pensie este de un leu si aceasta este in cazul pensionarilor de invaliditate care au un stagiu de cotizare doar de cateva zile. Prin urmare, cei care nu au lucrat mai mult de cateva zile intr-o viata nu pot sa aiba nicio pensie mai mare, dar, avand in vedere ca s-a stabilit ca in Romania nicio persoana pensionara nu poate sa ia mai putin de 350 de lei, deci fiecare persoana cu o pensie de un leu va lua aceasta suma de 350 de lei, diferenta fiind acea indemnizatie sociala pentru pensionari”, a explicat purtatorul de cuvant al Casei de Pensii Maramures, Florin Cuc.

Pe de alta parte, sunt si pensionari “de lux”, care incaseaza sume mult mai mari decat pensia minima de 350 de lei. Cea mai mare pensie din Maramures ii revine unei persoane care a lucrat in justitie si care acum obtine o pensie de peste 17.000 de lei brut. In mana primeste... “doar” peste 13.000 de lei, dupa plata impozitului si a contributiei la sanatate.

“Pensia maxima de asigurari sociale care se ia in judetul Maramures este de 5.763 de lei, este pensia bruta, din care se scade contributia de asigurari sociale si impozitul, iar cea mai mare pensie care include pensia de serviciu este a unui fost magistrat, iar aceasta este de 17.223 de lei, tot asa, este pensia bruta, din care se scade contributia de sanatate si impozitul”, a precizat Florin Cuc.

In judetul Maramures, venitul mediu al pensionarilor de stat era de 822 de lei in luna iunie. Cu toate ca in Maramures sunt pensionari din minerit, cu pensii relativ mari, pensia medie din Maramures este pe locul 14 la nivel national. Daca vorbim doar de Transilvania, Maramuresul se situeaza pe un loc codas in ceea ce priveste venitul mediu lunar al pensionarilor, judetul nostru clasandu-se pe locul 12 din 14 judete.

Citește și

Comentarii