Cele 99 de efective au procedat la menținerea ordinii și siguranței publice, la verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru paza locațiilor de carantinare, la verificarea respectării măsurilor de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate, la acțiuni de combatere a criminalității economice.

În executarea misiunilor au fost utilizate 34 mijloace de mobilitate. Au fost verificați peste 1900 cetățeni cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu. O persoană a fost depistată, identificată și sancționată contravențional pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu. A fost introdusă în carantină instituționalizată, cu plata cheltuielilor aferente.

De asemenea, au fost identificate și sancționate contravențional patru persoane care nu au respectat măsura privind deplasarea/libera circulație și nu au deținut declarație pe propria răspundere. S-au aplicat, în context, 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 16000 lei.

Prin punctele de trecere a frontierei de stat au sosit în țară 104 maramureșeni care au intrat în autoizolare la domiciliu. Atragem atenția persoanelor aflate în izolare la domiciliu să respecte măsura prevăzută de legislație.!

Structurile de ordine publică și siguranță, dar și instituțiile abilitate dețin datele persoanelor aflate în izolare la domiciliu, dar și locația declarată.Nerespectarea măsurii stabilite atrage sancțiuni contravenționale, dar și carantinarea instituționalizată cu plata cheltuielilor aferente.

Reamintim cetățenilor că documentele expirate în perioada stării de urgență rămân valabile 90 de zile de la data încetării stării de urgență (permise de conducere, certificate de înmatriculare, autorizații provizorii), dar mai ales faptul ca persoanele izolate la domiciliu pe o perioadă de 14 zile să evite ieșirea din locația declarată și să se prezinte pentru preschimbarea documentelor serviciilor publice comunitare de permise și pașapoarte, având în vedere că sunt deținute baze de date cu privire la persoanele aflate în izolare/carantină.

Prin Hotărârea nr.26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a stabilit că începând cu data de 1 iunie a.c., se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localității/zonei metropolitane (nu mai este nevoie de declarație pe propria răspundere).

De asemenea, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art.71 alin.(2) din Legea nr.55/2020.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor să respecte măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța de socializare și măsurile de igienă stabilite de către specialiști.

Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul Coronavirus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet