Cele 77 de efective angrenate au acționat pentru paza locațiilor de carantinare, pentru verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de izolare la domiciliu, pentru verificarea respectării măsurilor de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate.

În executarea misiunilor au fost utilizate 19 mijloace de mobilitate. S-a procedat la verificarea a peste 2000 de persoane cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu. Pe perioada executării misiunilor au fost depistate, identificate și sancționate contravențional două persoane care nu au respectat măsura de izolare la domiciliu. Acestea au fost plasate în carantină instituționalizată, cu plata cheltuielilor aferente.

Au fost aplicate, în context, două sancțiuni contravenționale în valoare de 2000 lei. Prin punctele de trecere a frontierei de stat au sosit în țară 154 de maramureșeni care au intrat în autoizolare la domiciliu. În ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, desfășurată on-line, a fost aprobată lista cu statele din care cetățenii care sosesc în România nu vor fi obligați să intre în izolare.

Statele pentru care este introdusă măsura exceptării de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin în România, sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției se vor relua în condițiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19, cu modificările și completările ulterioare.

Măsurile stabilite intră în aplicare de mâine, 15 iunie a.c. Cetățenii care vin în țara noastră din statele care nu se regăsesc în listă, dar care tranzitează țări care sunt exceptate, au în continuare obligația izolării la domiciliu sau a carantinării (la cerere).

De asemenea, de mâine se deschid mall-urile.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța de socializare și măsurile de igienă și de conduită sanitară stabilite de către specialiști.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și