Un bărbat de 54 de ani, din Copalnic, a intrat în şoc anafilactic, după ce a fost înţepat de cinci viespi. Incidentul s-a petrecut în cursul zilei de vineri, iar echipajul de urgenţă, care s-a deplasat la faţa locului a reuşit să-i salveze viaţa.

„Am avut un pacient din Copalnic, care a fost muşcat de cinci viespi mari, care a intrat în şoc anafilactic, dar care a scăpat. Bărbatul nu se ştia alergic şi a fost salvat muţumită prezenţei de spirit a celor care au fost de faţă şi a SMURD-ului, care s-a deplasat la faţa locului”, a declarat ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Testele de alergie, obigatorii după un şoc anafilactic

Specialiştii alergologi susţin că, în astfel de cazuri, pacienţii sunt sfătuiţi să-şi facă teste de alergie, la şase săptămâni de la înţepătură, pentru a evita situaţii similare pe viitor.

„În ultima perioadă am avut foarte multe cazuri în ceea ce priveşte alergia la înţepăturile de albine. În general vara ne confruntăm cu un număr mai mare de cazuri la adulţi şi la copii. Se prezintă în mod special în urgenţă, de unde sunt îndrumaţi automat spre noi. Este foarte complicat pentru pacient să ştie la primul şoc anafilactic că este alergic. De obicei nu ştie. Îşi dă seama repede că ceva nu este în regulă, pentru că simptomele încep să apară foarte rapid de la înţepătură. Poate că acest pacient nu se ştia alergic, iar de la cinci

înţepături de viespi este posibil să intri în şoc anafilactic. Dacă el nu se ştia alergic, acum trebuie să facă analize cam la şase săptămâni după un asemenea episod. Dacă se fac testele acum, rezultatele nu sunt concludente. Se poate ca el să nu se ştie alergic, dar s-a alergizat după ultima înţepătură”, a declarat dr. Gabriela Hirian, medic alergolog în cadrul unităţii spitaliceşti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și