Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri legea care introduce pedepse grele cu închisoare pentru orice persoană care publică ”informaţii mincinoase” despre armată, în plină invazie în Ucraina, transmite AFP.
Textul, adoptat puţin mai devreme de deputaţi, mai prevede pedepse pentru ”apeluri la impunerea de sancţiuni Rusiei”, care se confruntă cu măsuri dure de retorsiune din partea Occidentului.
Pedepsele, care pot merge până la 15 ani de detenţie, le vor fi aplicate celor care difuzează ”informaţii mincinoase” ce antrenează ”consecinţe serioase” pentru forţele armate ruse. Prevederile se aplică populaţiei generale, nu doar profesioniştilor din mass-media
Ele vizează să întărească arsenalul represiv al autorităţilor, care îşi cresc controlul informaţiilor în plină ofensivă în Ucraina, blocând Facebook şi media independente.
Rusia interzice presei să folosească termeni precum "atac" sau "invazie"
Roskomnadzor, autoritatea de reglementarea a comunicaţiilor din Rusia, a dat ordin presei ruse să nu utilizeze cuvintele "invazie" sau "atac" atunci când fac referire la situaţia din Ucraina, informează Reuters.
"Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile", se arată în comunicatul Roskomnadzor. Presa rusă se poate referi la acţiunea din Ucraina folosind sintagma "operaţiune militară specială" care are drept scop "menţinerea păcii".
Continuă războiul dintre Rusia și Ucraina. Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, relatează BBC News, care citează declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti. Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.
Preluare: observatornews.ro