Daniel Mischie, președinte HORA: Industria de hoteluri și restaurante e aproape de ATI.

Sunt cinci luni de c├ónd restaurantele stau cu lac─âtul pe u┼č─â. Pierderile sunt imense, iar soarta industriei r─âm├óne ├«n continuare o necunoscut─â. At├ót pentru clien┼úi, c├ót ┼či pentru proprietari.

Cu aproape 70 la sut─â a sc─âzut cifra de afaceri a companiilor din industria ospitalit─â╚Ťii ├«n prima jum─âtate a anului prin compara╚Ťie cu perioada similar─â a anului anterior. Patronilor le-a ajuns cu╚Ťitul la os.

Spun c─â dac─â nu se vor redeschide rapid restaurantele la interior, cele 40 de mii de companii, c├óte activeaz─â ├«n industria HoReCa, sunt aproape de colaps, iar foarte mul╚Ťi angaja╚Ťi vor r─âm├óne pe drumuri.

Astăzi, la Guvern a avut loc o nouă rundă de negocieri. A patra la număr. Vreme de două ore au încercat reprezentanţii industriei HoReCa să îi convingă pe guvernanţi că repornirea motoarelor la turaţie maximă este vitală pentru supravieţuire.

Daniel Mischie, pre╚Öedinte HORA: ├Änainte de a pune lac─âtul pe aceast─â industrie a fost aceast─â discu╚Ťie.

Dragoș Petrescu, președintele patronatului HORA: Aproximativ 25 la sută din operatorii de restaurante deja s-au închis definitiv și sunt foarte multe hoteluri, branduri serioase, care nu s-au deschis.

Călin Ile, președintele FIHR: Dacă nu se schimbă ceva în această lună, 48 la sută din hoteluri încep să nu mai aibă resurse să își plătească salarii, chirii, taxe la stat.

┼×i, inevitabil, vor recurge la concedieri. Numai ├«n industria hotelier─â se a┼čteapt─â la reduceri suplimentare de personal de aproape 38 la sut─â, arat─â un studiu recent.

├Äntr-o scrisoare deschis─â, adresat─â premierului, reprezentan┼úii industriei ospitalit─â┼úii au precizat ┼či ce m─âsuri sunt dispu┼či s─â ia, ca s─â-┼či redeschid─â restaurantele. ├Äntre dou─â mese ocupate va fi l─âsat─â o mas─â liber─â, clien┼úii vor primi dezinfectant, iar mesele vor fi igienizate dup─â fiecare client ├«n parte. Momentan r─âm├ón doar ni┼čte propuneri pe h├órtie.

Daniel Mischie, pre╚Öedinte HORA: Premierul nu este dispus la o discu╚Ťie pentru redeschiderea restaurantelor av├ónd ├«n vedere num─ârul mare de infec╚Ťii.

Industria ospitalit─â┼úii num─âra 400.000 de angaja┼úi, iar Guvernul nu ┼čtie c├ó┼úi dintre ei au r─âmas deja pe drumuri.

R─âzvan P├«rjol, secretar de stat: Nu avem o estimare cert─â, exist─â ni╚Öte presupuneri. ╚śtim foarte bine c─â din cei 400 de mii de angaja╚Ťi din industria HoReCa risc─âm s─â pierdem o bun─â parte din ei.

An de an, contribuţia HoReCa la produsul intern brut este de aproximativ 5 la sută.

Citește și

loading...