Rezultată din succesiunea unui pasionat de astrofizică, Pierre Delpuech, această vânzare este cea mai importantă de acest gen din punct de vedere cantitativ, cu un număr mare de meteoriți palasit găsiți în sudul Siberiei occidentale, care conțin cristale mari de olivine, minerale viu colorate, prinse în fier și nichel, conform casei de licitații Lucien Paris.

Cele două piese cele mai scumpe sunt estimate la 60.000 de euro, dar multe altele nu depășesc 100 de euro. Primul criteriu al valorii unui meteorit este raritatea sa, valoarea sa științifică. Dar, de puțin timp, un nou factor intră în joc: forma, structura, dimensiunea și frumusețea.

Miile de colecționari par toți vrăjiți de aceste obiecte cerești, care în antichitate erau obiecte de cult, scrie AFP. Fanii chinezi bogați sunt gata să cheltuiască o avere pentru a obține fragmente de meteorit, făcând să crească prețul și agitând piața mondială. "Chinezii adoră obiectele care sunt încărcate de legendă, de semnificație", explică adjudecatarul licitației.

Pentru unii amatori, aceste roci extraterestre sunt obiecte decorative. "E ca un obiect de artă, format de atmosfera înaltă", a mai declarat adjudecatarul licitației. "Pe unii meteoriți, ai impresia că vezi urme de amprente ca în lucrările de Rodin", marele sculptor francez al secolului al XIX-lea.

Celor pasionați li s-au alăturat și artiști contemporani. La începutul acestui an, artistul danez Olafur Eliasson a expus la Fundația Louis Vuitton din Paris un meteorit de patru miliarde de ani.

Piața rămâne, însă, limitată. Meteoriții cad în bucățele și sunt chiar mai rar de găsit. Iar colecționarii își păstrează multe ori pentru totdeauna achizițiile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet