"Nu este adevărat (că actuala creștere economică nu se simte în nvelul de trai al populației—n.r.). Se translatează atât în venituri cât și în avuție. Nu se poate compara nivelul de acum cu cel din urmă cu 10 — 15 ani. (...) Inegalitatea a crescut. Avem cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeană. Între primii 20% și ultimii 20% (în funcție de venituri — n.r.), raportul este de 7,2 la 1, în timp ce media europeană este de 5 la 1. Avem o problemă. Inegalitatea este mare și în creștere, iar oamenii percep acest lucru și îl acuză", a explicat miercuri Lazea în cadrul conferinței de prezentare a Raportului de țară pentru România elaborat de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, salariile rămân reduse în România pentru că acesta este singurul avantaj competitiv al țării în raport cu țările vecine, având în vedere că statul nu oferă investitorilor alte avantaje precum infrastructură de calitate, un nivel avansat de cercetare — dezvoltare sau un mediu economic stabil și previzibil.

"Ce îi atrage pe investitori în țara noastră, altceva decât salariile mici. Atâta timp cât statul nu le oferă infrastructură, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forța de muncă. Da, forța de muncă din România este mai prost plătită decât în țările din jur, dar acelea oferă infrastructură, cercetare dezvoltare, stabilitate etc.", a explicat Lazea.

Referitor la Raportul de țară, economistul-șef al BNR a precizat că acesta arată lucrurile bune, dar și riscurile. În materie de riscuri, Lazea a amintit riscul generat de inițiative legislative de genul Legii privind darea în plată, dar și pe cel de supraîncălzire a economiei din cauza unor politici prociclice pentru anul acesta și mai ales pentru anul viitor.

În opinia sa, creșterea potențială a României de acum încolo nu mai poate fi stimulată prim măsuri fiscale și monetare. "Spațiul fiscal și monetar a fost epuizat, iar creșterea economică poate fi obșinută numai prin reforme structurale", a mai spus Lazea, precizând că acesta a fost și mesajul transmis, voalat, de Comisia Europeană în raport.

Reprezentantul BNR mai spune că doar prin măsuri structurale se poate ajunge la creșterea PIB potențial de la 2,8% — 3% în prezent, spre 4,5% — 5%.

"Toate acestea sunt grele (reformele structurale — n.r.), necesită eforturi, nu aduc voturi, dar nu mai este loc în România, cum atrage atenția voalat CE, pentru stimulente monetare și fiscale", a mai spus Valentin Lazea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet