Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a făcut publice rezultatele anchetei derulate în cazul celor 40 copii aflaţi în cantonament la Ocna Şugatag care au ajuns la spital cu tulburări digestive.
Instituţia contrazice informaţiile lansate pe piaţă de către proprietarul şi administratorului hotelului, care au aruncat vina în tabăra părinţilor, cei care ar fi adus apa contaminată la unitatea de cazare.
În perioada 25 iulie – 31 august 2013 în judeţul Maramureş au avut loc patru evenimente de sănătate publică etichetate de către personalul medical care a acordat asistenţă medicală de specialitate ca posibile toxiinfecţii alimentare. Până în momentul de faţă Direcţia de Sănătate Publică a finalizat investigaţiile de specialitate în două cazuri şi anume: suspiciunile de toxiinfecţie alimentară din focarul familial de la Seini şi de la Hotelul Eurosind din Ocna Şugatag care au fost infirmate pe baza datelor clinice, epidemiologice şi de laborator. În ambele situaţii, DSP Maramureş a stabilit ca fiind vorba despre două focare de sindrom de boală diareică infecţioasă. „Măsurile luate de către DSP conform legislaţiei în vigoare au fost investigarea focarelor în concordanţă cu competentele instituţionale şi de specialitate care au inclus următoarele aspecte: deplasarea imediată în focar de către structura de control în sănătatea publică din cadrul DSP Maramureş în vederea efectuării controlului şi a recoltării de probe de apă, aliment, condiţii de salubritate, biologice, etc, declanşarea investigaţiei epidemiologice la persoanele prezentate pentru consult de specialitate la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare, asigurarea circuitului informaţional la nivel local, regional şi naţional”, a declarat Rareş Pop, directorul DSP Maramureş.
Medicul de gardă, primăria, hotelul şi clubul sportiv - sancţionate
Neregulile depistate i-au ars puternic la buzunar pe cei care nu şi-au făcut treaba aşa cum ar fi trebuit într-o astfel de situaţie, în care zeci de micuţi încep să se simtă rău în tabără din cauza alimentelor consumate. Au primit sancţiuni medicul centrului de permanenşp de la Ocna Şugatag, Primăria Ocna Şugatag, clubul de dans care a organizat tabăra, respectiv hotelul unde au fost cazaţi micuţii. Ca atare, DSP Maramureş contrazice încercarea de disculpare a celor de la Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş – proprietarul şi SC Criterion SRL – administratorul, care au remis comunicate de presă în care acuzau de neglijenţă părinţii, pe care îi considerau vinovaţi de îmbolnăvirea copiilor.
„La finalizarea investigatiilor DSP Maramureş a luat următoarele măsuri: sancţionarea contravenţională a medicul de familie de la Centrul de permanenţă Ocna Şugatag cu suma de 5.000 lei pentru neînregistrarea şi neraportarea cazurilor de boli trnasmisibile, conform legislaţiei în vigoare a evenimentului la DSP Maramureş, sancţionarea contravenţională a organizatorului cantonamentului, Clubul de dans ,,Mediomonte’’ din Baia Sprie cu suma de 4.000 lei pentru neasigurarea pentru consum uman a unei ape care să corespundă
condiţiilor de potabilitat, de către organizator, sancţionarea contravenţională a Primăriei Ocna Şugatag cu suma de 4.000 lei pentru neinscripţionarea
nepotabilităţii apei din sursa de apă situată pe domeniul public, sancţionarea contravenţională cu avertisment a Hotelului Eurosind din Ocna Sugatag pentru
neefectuarea operaţiunilor de curăţare şi/sau dezinfecţie a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru şi a ambalajelor în condiţiile stabilite de normele igienico - sanitare în vigoare”, a detaliat Rareş Pop.
DSVSA Maramureş nu s-a pronunţat cu privire la rezultate
Într-o adresă remisă redacţiei Glasul Maramureşului ieri, 6 septembrie, oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş neagă că ar fi emis judecăţi de valoare cu privire la rezultatele de laborator cu privire la îmbolnăvirea copiilor aflaţi în cantonament la Ocna Şugatag. „Informăm că s-a permis reluarea activităţii în blocul alimentar al unităţii din Ocna Şugatag implicată în episodul tulburărilor digestive apărute la un grup de copii. DSVSA Maramureş nu deţine elementele necesare pentru a se putea pronunţa asupra cauzei care a determinat apariţa tulburărilor digestive. Recoltările de probe din locaţia incriminată la data producerii evenimentului, precum şi alte investigaţii de laborator au fost făcute de căte Direcţia de Sănătate Publică Maramureş”, se arată în adresa remisă şi semnată de Dănuţ Crişan, directorul instituţiei.
Preluare: infoMM.ro