"În 40 de ani am trecut de la o lume în care insuficiența ponderală era de două ori mai mare decât obezitatea, la o lume în care persoanele obeze sunt mai numeroase decât cele subponderale", a declarat profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College London, care a coordonat studiul.

Prezentat drept cea mai completă cercetare efectuată până acum pe aceasta temă, studiul se bazează pe date medicale din peste 1.600 de studii, referitoare la circa 19 de milioane de persoane cu vârsta de peste 18 ani, care trăiesc în 186 de țări ale lumii.

Pornind de la rezultatele studiului, prin extrapolare, se estimează că numărul de adulți obezi a fost în anul 2014 de 641 milioane de persoane, mai precis de 375 de milioane de femei și 266 de milioane de bărbați. În anul 1975, existau numai 105 milioane de persoane obeze. Această explozie a cazurilor de obezitate este legată, potrivit studiului, în special de alimentația cu produse de tip industrial și de dieta prea bogată, dar și de predispozițiile genetice.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană este considerată obeză atunci când indicele său de masă corporala (IMC) este de peste 30 kg/m2. Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, și pătratul înălțimii, exprimat în metri. Rezultatul acestei împărțiri este cuantificat în kg/m2.

La un indice de masă corporală de 35 de kg/m2, se poate vorbi deja despre obezitate.

Potrivit studiului, în decursul a 40 de ani, IMC a crescut în medie de la 21,7 la 24,2 la bărbați și de la 22,1 la 24,4 la femeile le adulte, ceea ce înseamnă o creștere în greutate cu 1,5 kilograme la fiecare 10 ani.

"În cazul în care evoluția obezității continuă în același ritm până în anul 2025, aproximativ o cincime dintre bărbați (18 la sută) și femei (21 la sută) la nivel mondial vor fi obezi, iar 6 la sută dintre bărbați și 9 la sută dintre femei vor suferi de obezitate severă", avertizează autorii studiului.

Procentul de persoane obeze s-a triplat la bărbați de la 3,2 la sută în anul 1975 la 10,8 la sută în 2014 și a crescut de mai mult de două ori în rândul femeilor (de la 6,4 la sută la 14,9% la sută), cu disparități foarte importante între țări.

Obezitatea a devenit "o problemă majoră de sănătate publică", în multe regiuni cu venituri medii (Pacific, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și unele state din America de Sud sau Caraibe), relevă studiul.

În timp ce IMC a rămas în linii mari stabil între anii 1975 și 2014 la femeile japoneze și la cele mai multe femei europene (cu excepția notabilă a britanicelor), cele șase țări anglofone bogate (SUA, Marea Britanie, Australia, Canada, Irlanda și Noua Zeelandă) au rezultate mai mult decât îngrijorătoare: o cincime dintre adulții obezi din întreaga lume sau 118 milioane de persoane, precum și 27 la sută dintre persoanele cu obezitate severă, mai precis 50 de milioane de persoane locuiesc în aceste țări, menționează AFP.

De remarcat că în insulele Polinezia și Micronezia din Oceanul Pacific, 38 la sută dintre bărbați și jumătate dintre femeile adulte suferă de obezitate. În Samoa americană, insule din Pacificul de Sud, IMC mediu culminează astăzi la 34,8 kg/m2 pentru femei și la 32,2 kg/m2 pentru bărbații adulți, față de 28 kg/m2 în SUA.

Dacă politicile împotriva obezității nu sunt puse în aplicare rapid în lume, „consecințele medicale de magnitudine necunoscută” ale acestui fenomen sunt de temut, a declarat Majid Ezzati pentru AFP.

Pe de altă parte, insuficiența ponderală, definită printr-un IMC mai mic de 18,5 kg/m2, este legată de malnutriție și rămâne o problemă majoră în unele zone ale lumii cum ar fi Asia de Sud sau unele țări din Africa.

Potrivit studiului, aproape un sfert din populație a fost subponderală în Asia de Sud în anul 2014 și într-o situație asemănătoare a fost 12 la sută până la 15 la sută din populația din țările Africii Centrale și de Est.

Timorul de Est, Etiopia și Eritreea au avut în anul 2014 cea mai mică medie a IMC din lume, situată în jurul valorii de 20 kg/m2.

Subponderabilitatea este considerată responsabilă pentru mortalitatea crescută la femei și la copiii foarte mici, înainte și după naștere și crește riscul de deces legat de unele maladii infecțioase cum este tuberculoza, în timp ce obezitatea favorizează anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și