"Cel mai tânăr pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul Floreasca are 18 ani. Înainte decada pentru acestă boală era 60 - 70 de ani, acum vorbim de 30 - 40 de ani", a spus Beuran, precizând că incidenţa cancerului gastric este de 6 - 7 cazuri la 100.000 de locuitori şi că rata mortalităţii este mare, pentru că boala este depistată târziu.

El a arătat că, pentru a depista boala timpuriu, medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să facă endoscopie de la primele semne de disconfort: durere, greaţă, vărsături.

În schimb, pacienţii din România merg la medic în stadii avansate, cazuri în care eforturile medicilor sunt foarte mari, ca de altfel şi costurile.

Potrivit medicului, pentru a preveni cancerul gastric este importantă o alimentaţie zilnică în care micul dejun să fie cel mai consistent, prânzul echilibrat, iar "cina să fie dată altora".

Totodată Beuran a recomandat alimentaţia bogată în fructe, legume proaspete şi fibre şi cu mai puţine grăsimi şi dulciuri. De asemenea, consumul de alcoolul trebuie redus, iar fumatul oprit, potrivit medicului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet