Principalul punct al întâlnirii a constat în operaționalizarea a unei noi artere destinată controlului autocamioanelor, pe sensul de ieşire din ţară. Aceasta s-ar adăuga arterei deja existentă în punct. De asemenea, pe parcursul activității, au fost abordate și aspecte de interes comun privind controlul în punctele de trecere a frontierei comune.

Menţionăm că, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, de la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, controlul de frontieră are loc pe teritoriul statului maghiar, în conformitate cu acordul bilateral dintre statul român şi statul maghiar privind efectuarea controlului comun, după principiul ONE STOP CONTROL. Conform configuraţiei punctului, pe sensul de ieşire din ţară sunt şase artere plus o a şaptea destinată controlului autocamioanelor.

În ultimii ani, valorile de trafic au crescut semnificativ în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, atât la autovehicule, cât – mai ales – la autocamioane. La volumul foarte ridicat de automarfare prezente pe sensul de ieşire din România, de cele mai multe ori o arteră de control era insuficientă, ceea ce ducea la creşterea timpilor de aşteptare pentru formalităţile de frontieră la ieşirea din ţara noastră, respectiv intrarea în statul vecin – Ungaria.

Astfel, ca urmare a discuţiilor de astăzi, controlul de frontieră al automarfarelor va fi reconfigurat, urmând să fie efectuat în imediata proximitate a liniei de frontieră, aşa încât întreaga activitate din punct, pe sensul de ieşire din România să nu fie perturbată. Precizăm că, în conformitate cu acordurile în vigoare, controlul se efectuează pe teritoriul maghiar.

În cel mai scurt timp, vor fi, aşadar, disponibile, două artere de control destinate camioanelor. Poliţia de Frontieră Satu Mare a luat toate măsurile logistice şi de personal pentru a asigura operativitatea controlului de frontieră, astfel încât timpii de aşteptare pentru ieşirea din ţara noastră să fie cât mai scăzuţi. Instituţia noastră are rezerve de personal pregătit, aparatură de verificare disponibilă, precum și capacitate organizatorică pentru a gestiona întregul flux de camioane pe sensul de ieşire din România.

Totodată, pe timpul întâlnirii, a fost prezentat un echipament cu raze X utilizat la controlul de frontieră pentru identificarea migranţilor ilegali ascunși în mijloacele de transport marfă, echipament instalat în Punctul de Trecere a Frontierei Petea-Csengersima.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și