Până aici toate bune și frumoase, doar că domnul viitor director a fost condamnat definitiv și irevocabil în data de 25 iunie 2014 de către Curtea de Apel Cluj la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în dosarul „Bacalaureatul cu DNA la George Pop de Băsești”, examen fraudat grosolan în anul 2008.

În motivarea sentinței penale nr. 618/A/2014 din data de 25 iunie 2014, Curtea de Apel Cluj reține faptul că inculpatul Iuga Ion a fost surprins cu ajutorul înregistrărilor ambientale în timp ce „supraveghea” ca în sălile de examen să se poată copia, îndrumând candidații ce să scrie în lucrări. Tot în sentință se reține faptul că, conform declarațiilor mai multor elevi și a altor martori, acesta a primit sume de bani zilnic, cuprinse între 200 și 300 lei, cu titlu de mită.

Inculpatul Iuga Ion a hotărât suplimentarea numărului de fițuici ce urmau să ajungă în săli, distribuindu-le personal pe multe dintre acestea. De asemenea, în data de 3 iulie 2008, inculpatul a fost cel care a rezolvat subiectele la proba „Geografie”, urmărind obținerea unor foloase materiale suplimentare celor descrise mai sus.

Tot în sentința penală se mai arată că într-una din zilele de examen, inculpatul Iuga Ion s-a deplasat fără drept în timpul examenului din corpul A de clădire în corpul C pentru a solicita „plata” mitei pentru ziua în curs, deoarece dânsul a lipsit de la împărțeală, fiind plecat la WC în momentul respectiv.

Pe lângă condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, condamnatului Iuga Ion i s-a mai stabilit de către Instanță un termen de încercare pe o perioadă de trei ani, termen care expiră abia în luna iulie 2017.

Din păcate, Inspectoratul Școlar al județului Maramureș nu l-a putut împiedica pe dl. Iuga Ion în a participa la concursul de directori și cel mai probabil că îl va numi în funcție, neexistând bază legală în acest sens. Doar în România se poate petrece așa ceva, să fie numită în funcția de director al unei instituții de învățământ pe bază de concurs o persoană condamnată definitv și irevocabil la închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, fraudarea examenului de Bacalaureat și fiind încă în termenul de încercare stabilit de Instanță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și