Pentru a fi pusă în aplicare mai este nevoie doar de avizul unei comisii parlamentare, însă măsura se bucură deja de acceptul serviciilor de securitate.

„După ce am primit solicitări din partea prim-ministrului şi a Ministerului Sănătăţii, toate autorităţile pertinente studiază posibilitatea utilizării capacităţilor tehnologice ale Serviciului General de Securitate în cadrul efortului naţional de a împiedica extinderea epidemiei de coronavirus”, a declarat pentru presa locală un purtător de cuvânt al Shin Bet (serviciul de securitate internă).

Procurorul general Avijai Mandelblit a aprobat duminică folosirea acestor metode de către poliţie, sub supravegherea Ministerului Justiţiei, ceea ce va permite urmărirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasările celor infectaţi. Procurorul a precizat că măsura va avea limite în ceea ce priveşte durata şi felul în care sunt folosite informaţiile colectate.

Cu o seară înainte, odată cu anunţarea de noi restricţii de circulaţie pentru întreaga ţară, unde se înregistrează doar 200 de cazuri confirmate şi niciun deces, Netanyahu a anunţat că a cerut Ministerului Justiţiei aprobarea acestor măsuri. El a recunoscut că nu este vorba despre „măsuri minore. Presupun un anumit grad de încălcare a intimităţii acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat în contact după ce s-au îmbolnăvit şi ce au făcut înainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru a localiza virusul” şi a-l izola, în loc „să izolăm întreaga ţară”, a explicat premierul în exercițiu.

Autoritatea israeliană pentru Protecţia Intimităţii s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei. „A urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază” şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri „sunt interzise în ţările democratice”, a arătat Horowitz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și