Potrivit unor surse palestiniene, atacurile aviației israeliene s-au soldat până în prezent cu 98 de morți în Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență din Fâșia Gaza, Ashraf al-Kidra, a declarat vineri că 670 de persoane au fost rănite în ofensiva israeliană și că majoritatea răniților sunt civili, inclusiv femei și copii.

Aviația israeliană a întreprins 210 raiduri în decurs de 24 de ore în Fâșia Gaza, dintre care 50 în noaptea de joi spre vineri, împotriva unor obiective având legătură cu mișcarea palestiniană radicală Hamas, care controlează enclava, a indicat purtătorul de cuvânt militar israelian Peter Lerner.

În același interval de timp au fost trase 194 de rachete dinspre Fâșia Gaza către sudul Israelului, dintre care 43 au fost distruse în zbor de sistemul israelian de interceptare "Iron Dome".

Potrivit ediției de vineri a cotidianului The Jerusalem Post, care citează surse din domeniul securității, Israelul "a lovit 1.100 de ținte aparținând Hamas și altor grupuri teroriste" de la declanșarea, luni, a operațiunii "Protective Edge", fiind vizate 600 de lansatoare de rachete subterane, 95 de centre de comandă și control, 61 de tuneluri subterane și 22 de clădiri ale regimului din teritoriul palestinian.

"La fiecare patru minute și jumătate este lovită o clădire în Gaza. Aceasta este cadența noastră de foc în acest moment și mă aștept la aceeași tendință în următoarele ore", a afirmat o sursă citată de cotidianul israelian, precizând că nave ale Marinei statului israelian aflate în largul Fâșiei Gaza au tras și ele asupra unor ținte aflate pe coasta enclavei palestiniene.

Un corespondent al AFP a văzut mai multe vapoare în flăcări în portul Gaza, îndeosebi "Gaza Ark", o mare navă de pescuit care aparține unei organizații internaționale propalestiniene și care urma să încerce să străpungă blocada maritimă israeliană.

Televiziunea libaneză Al Manar a relatat însă vineri că în fiecare minut are loc un atac al aviației israeliene asupra Fâșiei Gaza, cu o populație de aproape două milioane de locuitori, în majoritate tineri sub 18 ani.

"Forțele de ocupație sioniste comit o crimă de război oribilă de pedepsire colectivă nejustificată împotriva civililor palestinieni nevinovați din Gaza lansând sute de atacuri cu rachete trase din elicoptere, drone și avioane de luptă F16, pe lângă abuzurile în ce privește drepturile omului în Cisiordania", afirmă televiziunea Al Manar.

Între timp continuă pregătirile pentru o operațiune israeliană terestră în Fâșia Gaza. Circa 33.000 de rezerviști au fost deja mobilizați pentru a-i înlocui pe soldații contingentului din regiunile militare Nord și Centru în scopul de a putea fi desfășurați în apropiere de Fâșia Gaza.

"În total, dispunem de trei brigăzi de infanterie în apropiere de Gaza și una sau alte două brigăzi suplimentare vor fi desfășurate în următoarele zile", a afirmat Peter Lerner.

Semn că s-ar putea să se extindă conflictul, rachete trase dinspre Liban au căzut pe teritoriul Israelului. Surse libaneze din domeniul securității au indicat că două rachete au fost trase de militanți necunoscuți de la periferia orașului Mari, situat în nord-vestul Libanului. Atacul n-a fost revendicat deocamdată.

Peter Lerner a confirmat atacul dinspre Liban, precizând că el a avut loc în apropiere de orașul israelian de graniță Metullah și că artileria statului israelian a ripostat. "Armata israeliană este în alertă și pe frontul de nord", a conchis Lerner, potrivit DPA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!