Însă o convorbire telefonică între cei doi lideri, care a avut loc în luna iunie, s-a desfășurat diferit față de cele anterioare, susțin patru persoane anonime citate de NBC.

Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că tocmai dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară americană pentru Ucraina, când Zelenski a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și nu îl primise. Atunci, Biden și-a pierdut cumpătul, au spus oamenii familiarizați cu această întâmplare.

Poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană au lucrat din greu pentru a ajuta Ucraina, a spus el, ridicând vocea, iar Zelenski putea să arate ceva mai multă recunoștință.

Oficialii administrației SUA au spus că relația dintre Biden și Zelenski s-a îmbunătățit de la acest apel telefonic din iunie, după ce Zelenski a făcut o declarație în care lăuda SUA pentru asistența generoasă. Dar acest incident arată că Biden este conștient de faptul că atât sprijinul Congresului SUA, cât și cel public, pentru trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina, ar putea începe să se estompeze.

Acel moment se pare că s-ar apropia, în condițiile în care președintele SUA se pregătește să ceară Congresului să dea undă verde chiar și pentru banii pentru Ucraina.

Biden se confruntă acum cu rezistența unor republicani și democrați, rezistență care nu a existat atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare ale Ucrainei. Casa Albă a discutat despre cererea Congresului de miliarde de dolari în timpul sesiunii legislative de după alegerile intermediare.

Casa Albă nu a specificat public o sumă. Parlamentarii și lobby-iștii din Ucraina speră la 40-60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizați cu aceste discuții se așteaptă ca numărul să fie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O sursă familiarizată cu conversația a spus că Biden a fost direct cu Zelenski în ceea ce privește gestionarea acestor probleme pe canalele militare corespunzătoare, dar că schimbul de replici nu a fost aprins sau furios.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze informațiile. De asemenea, un purtător de cuvânt al lui Zelenski nu a răspuns la solicitarea NBC de a face comentarii.

Unii înalți oficiali americani avertizează că nu există semne că războiul se va încheia în curând.

Înainte de apelul telefonic din 15 iunie, frustrările președintelui SUA față de Zelenski se acumulaseră de săptămâni întregi, au spus trei persoane care au informații despre această situație. Biden și unii dintre consilierii săi de top erau convinși că administrația SUA depune eforturi, dar că Zelenski a continuat să se concentreze public doar pe ceea ce nu se face.

Din perspectiva lui Zelenski – precum și a unor guverne est-europene și a parlamentarilor americani din ambele partide – a existat o frustrare din cauza faptului că Administrația de la Casa Albă s-ar mișca prea încet în ceea ce privește cererile de arme ale Ucrainei, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Kievul le-a cerut urgent.

Apoi, însă, a cedat câteva săptămâni mai târziu, sub presiunea publică, mai spun două surse familiare cu această situație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și