Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, în cadrul intervenţiei avute în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural din data de 25 noiembrie, s-a arătat contrariat de faptul că unele dintre aceste târguri sunt autorizate, în condiţiile în care legea prevede anumite obligaţii care trebuie respectate.

„Avem patru târguri de animale care sunt autorizate. Şi mai sunt patru târguri care funcţionează fără autorizaţie. Ordinul 45 din 2010 prevede o serie de obligaţii pentru obţinerea autorizaţiei. În primul rând, un târg de animale are nevoie de un teren care să fie al unui proprietar sau al Consiliului Local.

Apoi, acel târg trebuie să aibă împrejmuire, poartă de acces, un filtru sanitar, care să permită dezinsecţia tuturor mijloacelor de transport al animalelor, să aibă o zonă administrativă, unde medicul veterinar se conectează la internet şi introduce în calculator fiecare crotaliu al animalului şi face verificarea din punctul de vedere al documentelor. Cele patru târguri autorizate sunt cele de la Ariniş, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare şi Ocna-Şugatag”, a explicat directorul adjunct al DSVSA Maramureş, Vasile Pop.

La auzul acestor informaţii, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a arătat contrariat: „Eu am fost la Şomcuta când a fost acel târg de oi şi gardul de sus era rupt. Cred că nu s-a schimbat nimic în aceste târguri de când poartă badea Văsălică vaca de lanţ. Apa de la Şomcuta nu ştiu unde e, poate în râu. Grup pentru veterinar ca să lucreze, eu nu am văzut, nu am văzut acea cruce albastră a veterinarilor. Dar gardul e foarte important. Voi cred că nu umblaţi mult prin târguri”, a declarat Rohian.

În replică, Vasile Pop a subliniat: „Târgul de la Şomcuta Mare are condiţiile minime. Adică are zona administrativă, poarta de acces, împrejmuire, apă…”.

Citește și

loading...