"Pandemia din păcate este o îngrijorare din ce în ce mai mare pentru noi. Astăzi am trecut efectiv de 10.000 de persoane nou infectate. Am prevăzut această situație încă de aseară.", a declarat Președintele Klaus Iohannis la o conferință de presă susținută vineri, în Baia Mare.

"Am decis noi măsuri, care au fost bine gândite. Măsuri ferme care vor fi aplicate începând de luni. Măsuri care sunt gândite pentru a încetini semnificativ răspândirea pandemiei. Sunt măsuri care ne afectează pe toți, dar în astfel de circumstanțe de pandemie trebuie să fim uniți. Noi toți românii, să fim o echipă, și să trecem cu bine peste această pandemie.

"Aceste măsuri sunt necesare pentru a permite medicilor să se ocupe de cei care au forme grave de boală dar și de oameni care au alte boli și ajung la spital. Aceste norme trebuie respectate și dacă lucrurile sunt făcute bine atunci avem șansă să ne și protejăm, să și funcționeze economia, și să ducem o viață, noi toți, cât de cât apropiată de normalitate." a mai spus acesta

Întrebat dacă după alegeri se va intră în lock down acesta a precizat:

"Eu cred că măsurile pe care le-am decis cu Guvernul sunt destul de ferme ca să ne permită și să avem campanie, să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, să avem alegeri în siguranță și să continuăm după alegeri fără să intrăm în faze de așa-zis lockdown

Klaus Iohannis: Măsurile care au fost luate, și în plan național și în plan local, totuși nu au fost suficiente
"Discutând mai în detaliu cu Guvernul, am ajuns la concluzia că probabil soluția cea mai înțeleaptă ar fi să se închidă piețele care sunt în spații închise și să se lase să funcționeze, dacă lucrurile nu se agravează, piețele în spații deschise. Fiindcă este toamna, sunt micii agricultori care acum vor să vină să-și vândă produsele.

Este perioada în care foarte mulți români își fac proviziile pentru iarnă. Și atunci, piețele în spațiile deschise, deci piețele tradiționale românești, vor rămâne deschise. Sigur, și aici trebuie respectate cu sfințenie toate normele.

Vor fi verificări și acolo unde vedem că nu se poate, vom lua măsuri mai dure.", a declarat Iohannis, întreabt despre măsura închiderii piețelor și târgurilor din țară.

Președintele a precizat că, în cazul în care în România se va depăși capacitatea de internare pentru bolanvii de COVID-19, va apela la alte state europene pentru ajutor:

"În momentul acesta, în România există spațiu și la terapie intensivă și locuri pentru bolnavii care nu au încă forme foarte grave. Am inițiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relații speciale, și sper să nu ajungem acolo dar, in extremis, avem contacte și le vom valorifica."

Printre măsurile de restricție anunțate vineri de Guvern, se numără și obligativitatea purtării măștii în spațiile închise și deschise din toată țară, indiferent de numărul de cazuri, închiderea tuturor școlilor din România și reintroducerea cursurilor online pentru toți elevii, dar și limitarea circulației pe timp de noapte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și