"Am subliniat în cadrul discuției importanța aplicării rapide și necondiționate a pachetului de înțelegeri de la Minsk din 12 februarie 2015.

Pachetul trebuie implementat integral, neîntârziat și necondiționat.

Poziția României este favorabilă menținerii regimului de sancțiuni al UE la adresa Federației Ruse, atâta timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului sau dacă situația din teren continuă să se degradeze", a spus șeful statului român, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko.

El a subliniat că menținerea cursului reformelor este "cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeană".

"Ucraina a regăsit în statele membre ale UE parteneri fermi și loiali principiilor prevăzute de tratatele internaționale, încălcate prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Menținerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeană. Pentru Ucraina, Acordul de asociere reprezintă un instrument eficient a cărui implementare asigură alinierea într-o mare măsură la aquis-ul comunitar și astfel conduce la apropierea concretă de UE", a arătat președintele Iohannis.

Șeful statului consideră că summitul Parteneriatului estic de la Riga ar trebui să contureze o viziune ambițioasă, strategică, a UE față de statele din vecinătatea estică.

"Pornind de la o abordare flexibilă pe termen mediu și lung, aceasta ar trebui să țină cont de aspirațiile europene ale statelor partenere și de principiile diferențierii și evaluării pe baza meritelor proprii", a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți o vizită oficială în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și