"Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am făcut acest lucru cu motivația prudenței și responsabilității în plan fiscal-bugetar. România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta. Pentru consolidarea performanțelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile. Dezvoltarea reală, calitativă se obține prin politici economice bine gândite, care depășesc interesele politice și rezolvă problemele profunde ale economiei noastre", a declarat președintele, care a fost reprezentat la eveniment de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

Șeful statului a salutat evenimentul care prilejuiește întâlnirea economiștilor români din străinătate, spunând că este "nu doar un motiv de comuniune și regăsire a colegilor de profesie, ci și o ocazie specială de dezbatere a ideilor economice".

"Mă bucură să știu că sunt mulți ca dumneavoastră, care excelează prin profesionalism și dedicație, care ne reprezintă țara, prin performanțe deosebite, peste tot în lume. Îi felicit pe toți economiștii români, din străinătate și din țară, cu speranța participării tuturor, prin studiile și cercetările dumneavoastră, la îmbunătățirea politicilor și deciziilor economice ale României. Este important ca viziunea și experiența dumneavoastră să nu rămână neîmpărtășite, pentru a fi convinși că vom adăuga valoare către România și pentru România", a completat Iohannis.

În opinia sa, schimbarea profundă înseamnă educație, în mod necesar și prioritar, "căci educația este ingredientul cu adevărat indispensabil pentru dezvoltarea oricărei societăți".

"Așa cum am spus și în alte rânduri, o societate nu poate fi, pe termen mediu său lung, mai bună decât sistemul său de educație. Prosperitatea, performanța economică, buna guvernare, democrația însăși se bazează pe calitatea capitalului uman. România va deveni competitivă și prosperă pe măsură ce educația va evolua și ea în această direcție. Cu toții ne dorim ca noile generații să poată performa cât mai bine, iar eficiența să devină criteriu determinant, indiferent de domeniul de activitate, concurențial, privat său public", a mai transmis președintele.

Potrivit acestuia, "datoria de conștiință a economistului este de a privi lucrurile în profunzime și perspectivă, de a apăra ideile bune și de a lupta împotriva celor incorecte, care pot fi seducătoare pe termen scurt, în special ca emanație a dezideratelor politice, dar care pe termen lung generează nemulțumire, sărăcie și conflict".

"În acest sens, apreciez că rolul universității este decisiv, esențial, nu doar în calitate de actor special, furnizor concurențial pe o piață a serviciilor educaționale, ci în calitate de adevărat model de etică, de responsabilitate, pentru promovarea ideilor sănătoase, indispensabile prosperității economice", a susținut Klaus Iohannis.

El a mai arătat că România trebuie să-și consolideze, în mod hotărât, instituțiile economiei de piață și are nevoie de o abordare echilibrată și responsabilă, "una care să corecteze erorile trecutului, în favoarea unor beneficii sustenabile".

"În actuala etapă, circumscrisă trinomului post-tranziție, post-aderare, post-criză, avem nevoie de un nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate și responsabilitate. (...) Nu ne mai putem permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, fără să consolidăm bazele reale ale progresului economic: proprietatea privată și piața concurențială, acumularea de capital și stimularea investițiilor, inovarea și antreprenoriatul, libertatea economică și competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperității generale, a creării de locuri de muncă productive și bine plătite", a subliniat Iohannis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și