Scopul spectacolului a fost de a veni în sprijinul familiei lui Oliver- băiețelul de patru luni care suferă de dezlipire de retină la ambii ochi- pentru a reuși să adune suma necesară intervenției chirurgicale programată la o clinică din statul Detroit, SUA. Solidari cu acest caz umanitar, membrii Clubului Rotary Voievodal (președinte dr.Mariana Șimon) în parteneriat cu Centrul Cultural Sighet au organizat un eveniment cultural care și-a atins din plin scopul și care a constituit pentru participanți o adevărată bucurie dată de vizionarea unui spectacol de înaltă ținută artistică.

În deschiderea evenimentului au vorbit dl. Ing. Horia Scubli, primarul municipiului, Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural, prof.dr. Dorel Todea care a prezentat recenzia romanului și scriitoarea Dana Tordoi.

„Actorii“ - amatori… de teatru, care au profesii diferite, pentru care muncesc zi cu zi, au evoluat cu dăruire alături de cunoscutul actor Adrian Păduraru, trăind împreună o experiență artistică unică: jocul unui actor profesionist-un adevărat recital de maestru și cerința de a se ridica la cel mai bun nivel artistic pe care îl poate da un actor amator. Jupân Dumitrache (actorul Adrian Păduraru), cherestegiu şi căpitan în Garda civilă, merge la spectacol la Gradina Union împreună cu Veta (Ileana Nemeş), consoarta dumisale şi Ziţa (Luminiţa Colopelnic), cumnata sa. Foarte atent la onoarea sa de familist, observă că Rică Venturiano (Valeriu Vama) priveşte prea atent la damele sale.Povestea aceasta i-o spune cu lux de amănunte colegului său de rond, ipistatul Nae Ipingescu (Dorel Todea). Rică se îndrăgostise de fapt de Ziţa, de la care primeşte un bileţel prin care este invitat la ea acasă. Încurcînd numerele de la poartă Rică nimereşte acasă la jupân Dumitrache stârnind un scandal de pomină. Totul este bine când se termină cu bine căci Veta rămâne în continuare cu amantul ei Chiriac (Bogdan Paşca), Ziţa îl uită pe Ţircădău, fostul ei soţ, prea beţiv şi mitocan şi rămâne cu Rică, Spiridon (Darius Colopelnic), băiatul în casă rămâne cu ţigările sale, Nae Ipingescu citeşte în continuare “Vocea patriotului naţional” fără să priceapă ceva, iar jupân Dumitrache rămâne un straşnic apărător al onoarei sale de familist.

Jucate cu aplomb de actorii Secţiei de Teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, personajele caragialeşti ale sfârşitului de secol XIX se dovedesc apte de a-şi afirma actualitatea. Totul a fost făcut cu profesionism: jocul actorilor, costumele (Casa Vassilev şi donaţia Laurenţiu Batin), decorurile (realizate cu sprijinul d-lui George Ofrim prin firma ARCER), luminile şi ilustaţia muzicală, dovedesc că la Sighetu Marmaţiei există talente indiscutabile. Aplauzele spectatorilor au răsplătit interpreții, confirmând realizarea uni eveniment teatral de excepție. Concluzia este una firească:municipiul Sighetu Marmaţiei poate avea o viaţă cultural-artistică la cel mai înalt nivel!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și