Această comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Potrivit Raportului Comisiei Internaţionale prezidate de sigheteanul Elie Wiesel privind studierea Holocaustului, doar în anul 1941 între 45 – 60 de mii de evrei au fost omorâţi în Basarabia şi Bucovina, circa 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria. Totodată, din circa 25000 de romi trimişi în Transnistria, 11 mii au murit.

După ce la „Muzeul Culturii Evreiesti din Maramures. Casa Memoriala Elie Wiesel”, David Lieberman, președintele Comunității evreilor din Sighet, a evocat uciderea câtorva mii de evrei din care mulți și din Maramureș în lagărul de la Kamenetz-Podolsk , s-a vorbit despre scriitoarea Heidi Fried, una dintre cele mai puternice voci ale Holocaustului, dar și despre piticii Ovitz din Rozavlea, a fost prezentat un film despre viața și amintirile unei supraviețuitoare a Holocaustului, Alice Herz, care a murit în anul 2014, la vârsta de 110 ani.

La Centrul Cultural Sighetu Marmației, prof. Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșului și Spiridon Pralea manager, au evocat momentul eliberarării din lagărelor de la Auschwitz, din 27 ianuarie, 1945.
Secția de Teatru a Centrului Cultural a prezentat piesa de teatru JANKA de Oscar Speace, tradusă de Johny Popescu , dramatizată și regizată de Dorel Todea, inspirată din întâmplări reale, din viața trăită de familia unor evrei din Sighet. Cei peste două sute de participanți, în mare parte elevi, au trăit momentele dramatice prin care a trecut personajul principal la diferite vârste, răsplătind cu aplauze interpretarea actorilor Ioana Vraja, Alina Marina, Adela Neag, Denisa Vraja și Dorel Todea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet