În Maramureș, 31 de instituții de învățământ au toaletele în fundul curții. Zi de zi, viața copiilor noștri este pusă în pericol din pricina iresponsabilității celor cocoțați în fruntea administrațiilor locale.

Accidentele sunt posibile oricând, dar atunci când ele au loc, nimeni nu își asumă responsabilitatea.

Suntem în anul 2019 și în 11 localități din Maramureș, inclusiv două orașe - Șomcuta Mare și Ulmeni - copiii, inclusiv cei mici, de grădiniță sau din ciclul primar, sunt nevoiți să folosească grupuri sanitare exterioare fără racord la apă curentă și canalizare.

În urma unei cereri în baza Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public pe care USR Maramureș a trimis-o Instituției Prefectului - Județul Maramureș, ne-a fost furnizată lista unităților de învățământ care au astfel de toalete. O redăm aici:

1. Orașul Șomcuta Mare: Școala Primară Buteasa;

2. Orașul Ulmeni: Grădinița cu Program Normal Țicău 1;

3. Comuna Poienile de Sub Munte, 16 instituții de învățământ cu toalete în curte: Școala Primară Solotianei, Școala Primară Pentaia, Grădinița cu Program Normal - Centru, Grădinița cu Program Normal Nejni Crai I, Grădinița cu Program Normal Nejni Crai II, Grădinița cu Program Normal Zacvasnita, Grădinița cu Program Normal Zacvasnita II, Grădinița cu Program Normal Potocina, Școala Gimnazială nr. 3, Școala Primară Cornatea, Grădinița cu Program Normal Luhei de Jos, Școala Primară Uloha, Grădinița cu Program Normal Horb I, Grădinița cu Program Normal Zarica, Grădinița cu Program Normal Bardi și Grădinița cu Program Normal Putuk Pulschi;

4. Comuna Repedea, 4 unități de învățământ de care administrația locală ar trebui să se rușineze: Școala Primară Hecica, Grădinița cu Program Normal Luh, Școala Primară Plaic și Școala Primară Lespedea de Sus;

5. Comuna Bicaz, două unități de învățământ cu WC-uri din alt secol: Școala Gimnazială Bicaz și Grădinița cu Program Normal Corni;

6. Comuna Petrova, două unități de învățământ: Școala Primară Deluț și Grădinița cu Program Normal Hera;

7. Comuna Băsești: Grădinița cu Program Normal Stremț;

8. Comuna Călinești: Școala Gimnazială Văleni;

9. Comuna Oarța de Jos: Școala Gimnazială Oarța de Sus;

10. Comuna Remeți: Grădinița Piatra;

11. Comuna Săcel: Grădinița cu Program Normal Izvor.

Peste câteva zile începe școala. Copiii așteaptă momentul cu bucurie și nerăbdare. Părinții, însă, se tem.

“Avem primării din județ care cheltuie anual zeci de mii de euro pe evenimente culturale și folclorice, în timp ce elevii merg la toaleta din fundul curții. Eu zic că nu putem avea cultură fără educație, iar educația trebuie să fie cu adevărat o prioritate națională în care trebuie să investim consistent și constant”, consideră Dan Ivan, președintele USR Maramureș.

Uniunea Salvați România va susține crearea unor condiții decente pentru preșcolari și elevi și un mai bun control al cheltuirii banilor alocați infrastructurii învățământului, care acum sunt risipiți în licitații cu dedicație. Copiii noștri trebuie protejați!


USR Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet