Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori ai României, împlineşte astăzi vârsta de 84 de ani.

Să-i urăm să aibă parte de tot ce poate fi mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, bucurii alături de cei dragi, viaţă lungă, să facem reverenţe şi să aplaudăm.

La mulţi ani, Maestre!

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, iar spectacolul de absolvire a fost "Peer Gynt", de Henrik Ibsen. La doi ani după absolvire a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în "Discipolul diavolului". Au urmat "Tragedia optimistă", "Oameni şi şoareci" sau "Orfeu în Infern", piese care au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea actorului.

De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca "Act veneţian", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Gaiţele", "Idiotul", "Logodnicele aterizează la Paris", "Cartea lui Ioviţă", conform www.tnb.ro.

Celebritatea şi popularitatea au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci şi din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme.

Debutul în film s-a produs cu "Ciulinii Bărăganului", în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în "Neamul Şoimăreştilor" (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut - "De-aş fi Harap Alb" (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Printre filmele în care a interpretat roluri cu diferite valenţe - de la film de acţiune la film istoric, de la comedie la film muzical - se numără "Celebrul 702" (1961), "Tunelul" (1966), "Şapte băieţi şi o ştrengăriţă" (1967), "Columna" (1968), "Mihai Viteazul" (1971), "Aventuri la Marea Neagră" (1972), "Explozia" (1973), "Fraţii Jderi" (1974), "Un August în flăcări" (1974), "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975), "Elixirul tinereţii" (1975), "Pintea" (1976), "Cuibul salamandrelor" (1976), "Eu, tu şi... Ovidiu" (1978), "Regăsire" (1977), "O lebădă iarna" (1983), "Rămăşagul" (1985), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), "Fix alert" (2004), "Eminescu versus Eminem" (2005), potrivit www.cinemagia.ro.

Cel mai cunoscut şi îndrăgit rol: Mărgelatu
Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci - Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, dar rolul cel mai cunoscut şi îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conştiinţa publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.

A apărut în numeroase emisiuni de divertisment la radio şi televiziune, în care a dovedit că poate cânta la fel de bine cum joacă.

După ce a jucat în rolul Zmeului în filmul muzical "Rămăşagul", regizat de Ion Popescu Gopo, a fost personaj principal în musicalul "Corina" de Edmond Deda (după "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră pe Angela Similea, cu care a colaborat şi în emisiuni de divertisment TV. Tot cu Angela Similea a înregistrat în duet o piesă foarte cunoscută în anii ’80, "Nufărul alb".

Cetăţean de onoare al mai multor oraşe
De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de "Cetăţean de Onoare" al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi. În ianuarie 2011, numele său a fost atribuit cinematografului Republica din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcţionează şi restaurantul "La Mărgelatu".

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice".

La 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc", iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, "în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente".

Tot în 2016, Florin Piersic a primit Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Florin Piersic a urcat pe scena Sălii Thalia alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru prima dată în istoria instituţiei, la 1 februarie 2018, pentru a interpreta rolul de narator în Suita "Peer Gynt" de Edvard Grieg.

Un spectacol dedicat aniversării actorului a fost organizat la cinematograful din Cluj care îi poartă numele, pe 27 ianuarie 2019, când actorul a împlinit a 83 de ani şi la care au participat 800 de persoane, intrarea fiind liberă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și