Dacă proiectul de HCL va trece de votul consilierilor sigheteni, Vital S.A. ar urma să dispară din Sighet începând cu data de 1 martie a.c. și să fie înlocuit de către Acaterm S.A., societate aflată în subordinea directă a Consiliului local Sighet.

Primul efect benefic pentru sigheteni ar fi reducerea prețului la apă-canal de la 8 lei / mc (preț practicat de către actualul operator, Vital S.A.) la 5 lei / mc (apă+canal). totodată Acaterm S.A. ar urma să factureze strict consumul efectiv de apă-canal indicat de contoarele individuale ale fiecărui locuitor (case și blocuri), fără a factura în sistem paușal sau a inventa tot felul de pierderi imaginare, practică utilizată în prezent de către Vital S.A.

Consiliul local ar urma să suporte din bugetul propriu cheltuielile ocazionate cu achiziționarea de unelte și utilaje pentru Acaterm S.A., precum și pentru licențierea societății, sume perfect suportabile din bugetul local, adică bani proveniți din taxele și impozitele plătite de către sigheteni.

Din păcate, se pare că se dorește îngroparea acestei inițiative a celor doi consilieri de către o parte din administrația sigheteană, precum și de către alți consilieri locali (nu știm dacă aceștia au sau nu un interes direct de a menține Vital în Sighet, putem doar specula sau presupune). Proiectul de HCL de a da afară societatea Vital din Sighet a fost dezbătut în comisiile de specialitate, primind piedici și avize negative aproape pe toate fronturile, cu câteva excepții: aviz pozitiv de la Comisia tehnică din cadrul Primăriei și de la Comisia juridică din cadrul Consiliului local.

Spre exemplu, Comisia de buget-finanțe a dat aviz negativ acestui proiect, avizul negativ trecând cu 3 voturi din totalul de 5: voturi pentru aviz pozitiv au dat consilierii locali Iuga Nicolae (INPR) și Tomșa Petru (PNL), voturi de aviz negativ, adică împotriva proiectului și menținerea SC Vital S.A. în Sighet , au dat consilierii Rednic Petru, Ghenț Dacian și Pontoș Alin (toți PSD). Mulți consilieri și alte „personalități” din administrația sigheteană invocă faptul că un astfel de proiect nu este oportun pentru sigheteni (sic!) și că Sighetul, chipurile, va trebui să plătească societății Vital S.A. tot felul de despăgubiri pentru lucrările efectuate. Total FALS! Conform legii, municipiul Sighet este proprietar pe toate rețelele de apă-canal din municipiu, pe stația de pompare a apei de la Crăciunești și pe stația de epurare a apelor uzate. Lucrările, cele mai multe de mântuială, s-au efectuat în mare parte din bani europeni PENTRU SIGHET, deci nu contează cine le administrează, așa că ideea conform căreia Sighetul va trebui să despăgubească ADI sau Vital este total FALSĂ și rău-intenționată!

Într-adevăr, municipiul Sighet ar urma să achite ratele la un credit în derulare, credit contractat pentru o parte din lucrările efectuate în Sighet. Ratele la acest credit ar urma să fie achitate de către SC Acaterm S.A. din taxele și tarifele percepute de la utilizatorii de servicii de apă-canal.

„Avem o șansă istorică de a lăsa ceva bun în urma noastră prin alungarea societății Vital S.A. din Sighet”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga, unul dintre inițiatorii proiectului, pentru Sighet 247. „În doi ani și jumătate de mandat, din păcate, actuala conducere a orașului nu a demonstrat nimic, în frunte cu cel mai dezinteresat și slab primar pe care l-a putut avea Sighetul în ultimii 30 de ani. Cred că este timpul ca noi, consilierii, să votăm pentru binele cetățenilor din municipiu și nu pentru interesele economice ale societății Vital S.A. Până la urmă, cetățenii ne-au ales să le facem un bine și nu deservicii, menținând în Sighet acest cancer, numit Vital. Fac un apel către sigheteni, să vină în număr mare la ședință, poate astfel îi trezim la realitate pe consilierii care doresc menținerea societății Vital S.A. în Sighet”, a încheiat consilierul local Nicolae Iuga.

Mihali Gavrilă, co-inițiatorul proiectului, a declarat pentru Sighet 247 următoarele: „Societatea Vital S.A. din Baia Mare ne-a jegmănit destul. Dacă s-a greșit în urmă cu zece ani când s-a dat furnizarea serviciilor de apă-canal la Vital S.A., este momentul să corectăm această greșeală. Societatea Vital S.A. practică prețuri de cămătărie pentru furnizarea apei, aceasta într-un oraș înconjurat de ape, iar profitul imens pe care îl realizează în Sighet (o rată a profitului de peste 20% strict în Sighet - n.r.) îl duce pe tot în Baia Mare, sighetenii nealegându-se cu nimic, decât că plătim cea mai scumpă apă din țară”.

Nu știm care va fi rezultatul votului de mâine, dar din informațiile obținute, se pare că mulți consilieri vor vota împotriva proiectului de HCL propus de cei doi consilieri (adică pentru menținerea Vital S.A. în Sighet) sau vor încerca prin tot felul de tertipuri să îl amâne până la Calendele grecești, în timp ce alții vor fugi de la ședință pentru a nu vota, simulând că sunt în concediu de odihnă sau invocând tot felul de alte motive, spre exemplu dându-se răciți și betegi.

Sighet 247 va publica mâine lista nominală a consilierilor locali sigheteni, indicând modul în care aceștia au votat, precum și pe cei care au dat bir cu fugiții de la ședință.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și