Redăm o parte din argumentul autorului pentru scrierea acestei cărți:

„Am ales să scriu acest ghid pentru a veni în ajutorul persoanelor care doresc să deprindă tainele meseriei de ospătar şi a celor care doresc să-şi îmbogăţească cultura generală cu regulile de aranjare a unei mese şi de servire a acesteia.

Se spune că “meseria este brăţară de aur”. Dacă ne uităm în majoritatea restaurantelor vom vedea persoane îmbrăcate frumos, care servesc clienţii la mese şi vom zice că sunt ospătari. Dar oare chiar aşa este? Datorită faptului că piaţa munci, duce o lipsă acută de personal calificat, managerii sunt obligaţi să angajeze personal necalificat, în speranţa că îl va califica la locul de muncă, ceea ce nu este deloc rău. Dar oare chiar se întâmplă acest lucru, personalul se califică la locul de muncă? Raspunsul meu este simplu, din păcate nu. Şi de ce fac această afirmaţie şi ce argumente am, simplu:

-angajatorul nu asigură ore de teorie pentru a studia regulile de servire, etica şi comportamentul ospătarilor;
-costuri în plus pentru angajator;
-gândirea managerului este simplă, începătorul va învăţa de la un angajat cu experienţă, ceea ce este foarte bine; dar de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă din diverse motive cum ar fi:
-angajatul cu experienţă se va simţi ameninţat, dacă începătorul deprinde foarte repede regulile de servire şi este agil;
-angajatul cu experienţă nu va avea răbdare să explice şi să arate practic ceea ce ar trebui să facă incepătorul şi îl va pune doar să observe după care să aplice;
-timpul de formare ar fi unul lung, iar restaurantul ar plăti un angajat doar ca să înveţe meserie, ci nu să aducă profit;
-în unele cazuri nici angajatul cu experienţă nu aplică regulile de servire, de aceea acestea nu sunt arătate nici începătorului.

Din pacate la ora actuală în majoritatea restaurantelor nu se aplică nici 50% din regulile de servire, din diverse motive. În acest ghid am scos în evidenţă regulile generale de servire, care pot fi adaptate pentru fiecare restaurant în parte, în funcţie de specificul şi categoria lui”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și