În timpul Postului Crăciunului oamenii se abţin de la carne, brânză şi ouă. Miercurea şi vinerea consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă peste, vin sau untdelemn, potrivit spynews.ro.

Gospodinele trebuie să ţină cont de mai multe superstiţii: resturile de la masa de Lăsata secului se aruncă doar spre răsărit, altfel păsările se vor răzbuna şi vor ciuguli toată recolta de boabe; oalele se pun cu gura-n jos, pentru ca gospodăria să fie ferită de pagube. În plus, femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes de Lăsata secului, pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli. Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii.