Ardeiul iute face parte din familia "capsicum" și este cunoscut sub denumirea de "capsicum annuum". Este o plantă erbacee, anuală, atât cu gust dulce, cât și iute. Proprietățile terapeutice ale ardeiului au dus la extinderea zonei de cultivare. Denumirile populare ale ardeiului iute sunt: ardei roșu, paprica, piparus, etc, conform site-ului www.sanatatecuplante.ro. Ardeiul, la fel ca roșiile și vinetele, este o plantă pretențioasă la lumină, căldură, apă și hrană. Pentru a avea o producție mare și de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pământ bogat, afânat, lucrat adânc și îngrășat cu gunoi de grajd. Fructul este partea componentă utilizată în medicina naturistă.

Originar din America Centrală și de Sud, ardeiul iute a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi.

Ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului prin acțiunea pe care o are asupra structurii venoase. Practic, nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial, proprietățile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât și tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea peristaltică a intestinului și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale.

Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanșează o senzație de căldură în tot corpul și din acest motiv este una dintre plantele recomandate în caz de degerături.

Usturător și picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuțeala este determinată de o concentrație ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum și capacitatea de a preveni apariția cancerului.

Capsaicina are un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conținutul ridicat de capsaicină, ardeiul roșu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentrația de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale (cele care căptușesc toate cavitățile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal și tractul reproductiv). Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroză, cancerul de colon, diabetul zaharat și alte complicații, cum ar fi leziuni ale nervilor și boli de inimă.

Totodată, capsaicina este un inhibitor puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conține mai multă capsaicină.

În prezent, se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrită, psoriazis și neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanță care provoacă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conțineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat și inflamația a fost redusă în mod semnificativ.

Două lingurițe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta împotriva infecției și esențială pentru sănătatea țesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal și cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni, invadatori.

Ardeiul iute are, însă, o reputație negativă și nemeritată de a contribui la apariția ulcerului gastric. Potrivit www.sfatulmedicului.ro, nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric, ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând în același timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric. Anumite studii epidemiologice demonstrează incidența scăzută a unor cancere gastrice la persoanele mari consumatoare de ardei iute. Se recomandă, totuși, ca în ulcerul activ să se evite consumul lui, pentru a nu se exacerba durerea.

Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot resimți o intoleranță la ardeiul iute, iar cele cu reflux gastro-esofagian este bine să evite condimentele puternice. Și în cazul hemoroizilor, ardeiul iute trebuie consumat cu moderație, deoarece favorizează apariția crizelor. Specialiștii recomandă, totodată, atenție la boiaua de ardei iute pentru că inhalarea ei poate cauza bronhoconstricție. De asemenea, unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul de ardei iute.

În plus, este important să se spele cu grijă mâinile după folosirea produselor cu capsaicină. Contactul cu mucoasa, în special cu cea a ochilor, poate declanșa o senzație vie de arsură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet