Salata se prepară atât din frunze, floare, cât și din tija păpădiei (Taraxacum Officinale). Se consumă înainte de micul dejun. Rețeta este moștenită din generație în generație, gospodinele folosind-o și la tratarea diabetului, a bolilor de ficat și a afecțiunilor digestive.

Modul de prepare nu este pretențios, dar planta, cu efecte curative deosebite datorită conținutului mare de vitamina A, B,C și D, trebuie culeasă dimineața, înainte de primele raze ale soarelui, altfel va da un gust amărui salatei. Astfel, două "mâini" de păpădie se spală și, de regulă, li se rup frunzele, florile sau tijele cu mâna (nu se taie cu cuțitul pentru a nu se oxida), apoi se așează într-un bol. Bucătarul-șef al unei pensiuni situată la ieșirea din comuna Șimian, Elena Nandi, spune că peste păpădie se aruncă, tot rupte, câteva frunze de lăptucă, o legătură obișnuită de mărar, câteva fire de mirodie. Se pun, de asemenea, o ceapă, măsline după preferință, se stoarce o lămâie, trei lingurițe de ulei de măsline și un vârf de linguriță de sare fină.

Specialiștii sunt de părere că păpădia nu prezintă niciun risc dacă este consumată în exces, ea vindecând afecțiuni cum ar fi hepatitele, icterul, dischineziile biliare și previne cancerul bucal și pulmonar. Din păpădie se poate pregăti și ceai. Fiind un puternic detoxifiant, ceaiul este recomandat persoanelor cu pietre la rinichi, cu afecțiuni hepatice, anemii și cistite. Ceaiurile se prepară astfel: la o cană de 200 ml se pun frunze, atâtea câte poți cuprinde cu trei degete. Se îndulcește, după preferință, cu o linguriță de miere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet