În plus, Putin a acordat puteri sporite şefilor anumitor regiuni din Rusia pentru ca aceştia să adopte măsuri de securitate care vizează populaţia şi infrastructurile critice.

Decretul prezidenţial privind impunerea legii marţiale a fost ratificat miercuri de Consiliul Federaţiei (Senatul Rusiei).

Putin nu doar că a întărit controlul în noile 'achiziţii teritoriale', scrie EFE, ci a sporit, prin intermediul altui decret, măsurile de securitate în întreaga ţară, îndeosebi în cele şase regiuni de la frontiera cu Ucraina, în afara peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Începând de joi, liderii regiunilor ucrainene ocupate, aflate sub incidenţa legii marţiale, pot evacua locuitorii către alte zone, pot introduce un regim special de intrare şi ieşire din teritorii şi pot restrânge libertatea de mişcare a rezidenţilor.

'Regimul de la Kiev, după cum bine se ştie, refuză să recunoască voinţa şi alegerea oamenilor', a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferinţă a Consiliului Securităţii Rusiei, în încercarea de a justifica măsurile anunţate.

Secretarul Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a denunţat faptul că legea marţială impusă în teritoriile ucrainene ocupate este 'o crimă care trebuie condamnată la ONU, care a fost deja comisă de Rusia în Crimeea şi care a rămas nepedepsită'.

'Legea marţială a lui Putin este o pregătire pentru deportarea în masă a populaţiei ucrainene în regiuni defavorizate ale Rusiei pentru a schimba compoziţia etnică a teritoriului ocupat', a explicat înaltul oficial ucrainean pe contul său de Twitter.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și