Aceasta a descris Ungaria ca fiind „un regim hibrid de autocrație electorală”, care „încalcă grav” normele democratice ale UE. Parlamentarii au exprimat îngrijorări cu privire la sistemele constituționale și electorale din Ungaria, independența judiciară, posibila corupție, neregulile din domeniul achizițiilor publice, drepturile LGBTQ+, precum și libertățile media, academice și religioase.

Țara este condusă de premierul populist Viktor Orban, care întreține legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Votul a fost în mare măsură simbolic și nu schimbă cursul procesului decizional al UE, care necesită unanimitatea celor 27 de state membre – inclusiv Ungaria – pentru a adopta poziții în probleme majore, cum ar fi sancțiunile împotriva Rusiei.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat reporterilor de la Budapesta: „Consider că este o insultă la adresa unui ungur dacă cineva pune la îndoială capacitatea democratică a Ungariei”.

El s-a declarat uimit de faptul că unii de la Bruxelles și Strasbourg insistă să „denigreze” țara sa, a adăugat el. Szijjarto a mai spus că alegătorii maghiari au „decis în patru alegeri parlamentare consecutive ce fel de viitor doresc pentru țară” prin alegerea lui Orban și a partidului său.

„Ne deranjează faptul că unii oameni de la Strasbourg și Bruxelles cred că poporul maghiar nu este suficient de matur pentru a-și decide propriul viitor”, a adăugat el. Prin votul lor, legislatorii UE au aprobat un raport parlamentar care a afirmat că Ungaria a înregistrat un regres în ceea ce privește drepturile democratice și fundamentale începând din 2018 prin „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului maghiar”.

Lipsa de acțiune din partea instituțiilor UE, inclusiv a Comisiei, care acționează ca „gardian” al tratatelor UE care consacră standardele democratice, a exacerbat degradarea, se arată în raport. Votul, care a avut loc în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg, în Franța, nu impune nicio sancțiune guvernului Orban și nici nu obligă alte țări ale UE să ia anumite măsuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet