În fiecare noiembrie, Pământul trece prin aceeaşi zonă prin care a trecut şi cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat în urma ei cantităţi mari de praf, care intră în atmosfera planetei noastrei.

Micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză mare (71 km/s sau 255.600 km/h) şi prin frecarea cu aerul emit lumină, ne explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. Aceste "dâre" luminoase durează doar o fracţiune de secundă şi sunt cunoscute popular drept "stele căzătoare". Ştiinţific, ele se numesc meteori.

Leonidele sunt active între 6 şi 30 noiembrie, iar maximul se va produce anul acesta în noaptea de 17 noiembrie. Numărul leonidelor din acea noapte va fi de circa 20 pe oră. Ele poartă numele de Leonide întrucât par a veni din constelaţia Leo (Leului), în emisfera nordică.

Dacă doriţi să vedeţi Leonidele, astronomii vă recomandă să mergeţi în afara oraşelor, unde nu există poluare luminoasă - cel mai bine la ţară sau la munte. Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice, întrucât se pot vedea cu ochiul liber.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și