În notificarea trimisă locuitorilor se arată că “în conformitate cu prevederile legale, pe sectoarele de drumuri publice și străzile care traversează localitățile rurale, locuitorii sunt obligați să întrețină șanțurile, rigolele, podețele de la intrarea în curți, plantațiile, trotuarele sau căile pietonale din dreptul locuințelor și al terenurilor pe care le dețin. Supravegherea îndeplinirii acestor obligații revine autorităților administrației publie locale”.

„Pe drumurile publice sunt interzise, conform legii, ocuparea sub orice formă a părții carosabile, a stațiilor mijloacelor de transport, pistelor și zonelor de siguranță a drumurilor, precum și afectarea stării de curățenie a acestora. Pe domeniul public al comunei este interzisă depozitarea oricăror tipuri de deșeuri sau materiale. Încălcarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 300 la 400 de lei aplicată persoanelor fizice și juridice, respectiv de la 100 la 200 de lei.

„Probleme sunt destule, în sensul în care toată lumea așteaptă să vină altcineva să le facă curățenie. Am declanșat curățenia de primăvară, vrem să curățăm cursurile de apă, șanțuri, rigole, dar aici trebuie și oamenii să se achite de sarcinile pe care le au. La noi este o problemă, e o comunitate îmbătranită, copiii sunt plecați la muncă în străinătate și cei rămași acasă se hodinesc mai mult. Așteaptă să vină cei cu ajutoarele sociale să facă curățenie, dar problema e că nu prea avem din aceștia. Nu știu dacă sunt 12 persoane la nivel de comună. Eu întotdeauna am spus că frica păzește pepenii. Trebuie să scuturi omul un pic și să aplici amenzi. Că așa nu se mai poate. Dacă vede că nu pățește nimic, face în continuare”, a spus Gavriluți.

Pe rețelele de socializare primarii din județ au demarat deja campania de informare a cetățenilor cu privire la obligațiile pe care le au, conform legii, sub sloganul: „Îți iubești localitatea? Fii un cetățean responsabil!”.

Maramureșenii sunt îndemnați să își curețe șanțurile și spațiul din fața casei, să își văruiască pomii din dreptul gospodăriei, să își repare gardurile și să nu își arunce gunoaiele pe spațiul public.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și