Spectatorii au avut ocazia să vizioneze în premieră, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu, circa 30 de titluri aduse de la ediția din primăvară a Festivalului de la Cannes. Printre acestea s-au numărat peliculele distinse cu marile premii: "Winter Sleep" (Palme d`Or), "Leviathan" (Premiul pentru scenariu), "Foxcatcher" (Premiul de regie), "Adieu au langage" (Premiul Juriului), "Le Meraviglie" (Marele Premiu), "Maps to the Stars" (Premiul pentru interpretare feminină — Julianne Moore), "Mr. Turner" (Premiul pentru interpretare masculină — Timothy Spall), "White God" (Premiul Un Certain Regard), "The Tribe" (Marele Premiu Semaine de la Critique), "Les Combattants" (Marele Premiu Quinzaine des Realisateurs).

Les Films de Cannes a Bucarest s-a deschis oficial cu premiera dramei de război "The Search", în prezența actriței Berenice Bejo și a regizorului Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru "The Artist", și s-a încheiat, la Cinema Patria, cu un eveniment inedit — o proiecție pentru oameni și câini. Spectatorii au putut urmări premiera peliculei "White God/ Orașul câinilor" regia Kornel Mundruczo, în compania câinilor lor, vedetele serii la panoul festivalului. Regizorul Kornel Mundruczo a stat de vorbă cu publicul la final, prin Skype.

PUBLICITATEAlături de Berenice Bejo și Michel Hazanavicius, s-au întâlnit cu publicul bucureștean și actrița Jacqueline Bisset, protagonistă în controversatul "Welcome to New York", regizorul și producătorul Radu Mihăileanu și cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului "Maidan". Unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă, a susținut un masterclass pentru studenții la Film și s-a întâlnit cu o parte din echipa românească a dramei de război "Capitaine Conan", filmată aici în 1995.

Unul dintre cei mai influenți agenți de vânzări din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franța), a vorbit despre distribuția de film, alături de Cristian Mungiu. Un workshop despre distribuția producțiilor europene i-a adus la București și pe Jakub Duszynski, copreședinte al Europa Distribution, și Gabor Boszormenyi, fondator și managing director al Mozinet (Ungaria). Totodată, 20 de studenți de la Film Factory, școala de film al lui Bela Tarr din Sarajevo, au participat la evenimentele celei de-a cincea ediții. Proiecțiile au fost introduse de tinerii critici de film ai revistei "Film Menu".

La cererea publicului, în luna noiembrie va fi programat un weekend cu proiecții suplimentare ale unor filme din festival, informează sursa citată.

Ediția a cincea a Les Films de Cannes a Bucarest a fost organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din București și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet