Nunţile, botezurile şi parastasele sunt permise cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise și 50 în spații închise. Numărul poate crește dacă persoanele sunt vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană. Lista completă a măsurilor de relaxare de la 1 iunie poate fi consultată aici. Printre noile relaxări se regăsesc şi condiţiile în care se vor deschide cluburile, barurile și discotecile de la 1 iunie.

”Art.3 - (1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

(2) În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.” se arată în hotărărea aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Guvernul adaugă un element la invitațiile de nuntă: Prezentați și dovada de vaccinare

Mirii care organizează nunți în săli cu capacitate maximă trebuie să-și anunțe invitații să aducă și dovada că s-au vaccinat, spune șeful DSU, Raed Arafat. „La intrare sau cine invită trebuie să se asigure că au fie pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă persoanele care se găsesc la interior nu sunt cu astfel de documente, atunci răspunde organizatorul”, spune Raed Arafat.

El precizează că organizatorul, dacă decide că vrea să depășească plafonul impus, trebuie să se asigure de faptul că invitații sunt vaccinați. „La invitație trebuie să spună . Dacă cineva nu are documentul, organizatorul răspunde. Creșterea capacității la nunți, la săli de sport și la orice eveniment este decizia organizatorului. Există un plafon până unde te duci fără să crești capacitatea, iar atunci te duci pe regulile generale - testare, vaccinare, trecere prin boală, dar dacă aduci oameni la capacitate maxină, atunci trebuie să te asiguri că toate persoanele au dovadă. (...) Și proprietarul, administratorul, trebuie să se asigure că se respectă regulile pe teritoriul lui”, adaugă șeful DSU.

El spune că vor fi controale și că, în caz de nereguli, vor fi aplicate sancțiuni. Raed Arafat precizează că dacă un invitat prezintă un certificat de vaccinare fals, răspunderea îi aparține.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet