Aici, pe o gură de rai, Dumnezeu a dat oamenilor o comoară inestimabilă : aurul verde al pădurilor. Maramureșenii au folosit dintodeauna lemnul pentru a-și construi casele, anexele gospodărești, uneltele de lucru, mobilierul, obiectele casnice, bisericile-multe devenite monumente UNESCO, înfrumusețându-le cu forme și motive unice.

De-a lungul timpului exploatarea și prelucrea lemnului a cunoscut o firească evoluție tehnologică. Acest lucru, precum și dezvoltarea pe plan local a micilor ateliere, a fabricilor și apoi a marelui combinat de la Sighetu Marmației, au cerut, din ce în ce mai mult, o forță de muncă calificată.

Astfel de prin anul 1948 au apărut forme de pregătire profesională în domeniul exploatării și prelucrării lemnului. După ce în anul 1960 s-a înființat o școlă profesională de silvicultură, transporturi și industrializare a lemnului, cu doi ani mai tîrziu va lua ființă Grupul Școlar Forestier, iar primii 68 de absolvenți au fost repartizați la fabricile Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighetu M. În anul 1969, când Grupul Școlar Forestier a trecut ca formă de organizare în componența CEIL-ului, școala a luat denumirea de Grup Școlar pentru

Prelucrarea Lemnului, în profilul de activitate au început să apară forme de școlarizare care să răspundă cerințelor fabricilor din cadrul platformei uzinale.

La începutul anului școlar 1970 s-a dat în funcțiune sediul de pe strada Dragoș Vodă nr. 43 cu 18 săli de clasă, 4 ateliere de tâmplărie, un atelier de sculptură și intarsie, un atelier de electricitate și unul mecanic, internat, cantină, centrală termică. Din anul 1980 a devenit Liceul industrial (de prelucrare a lemnului) nr. 1 din Sighetu Marmației, iar acum Liceul Tehnologic Forestier.

Această instituție școlară a asigurat calificarea forței de muncă pentru CPL, dând sute (poate mii) de muncitori calificați, maiștri, tehnicieni de specialitate, combinat care ajunsese la un moment dat la peste cinci mii de angajați.

În timp, se poate constata că această instituție și-a îndeplinit cu cinste menirea ! Mulți apreciază liceele după numărul de olimpici, după rezultatele la bacalaureat, nimeni nu mai urmărește în ce măsură absolvenții se integrează în muncă, care este eficiența și contribuția lor socială.

În acest context merită aprecieri toți cei care au muncit și cei care muncesc acum la Liceul Tehnologic Forestier, pentru contribuția lor la pregătirea forței de muncă în domeniul prelucrării lemnului, contribuind astfel la dezvoltarea industrială-economică a orașului și a zonei.

Se deschide o nouă pagină în viața acestei instituții, condițiile sunt la nivelul standardelor europene, oamenii de aici au suflete mari, au depus efort, uneori sacrificii, dar pot fi mândri că sunt părtași la renașterea unei instituții școlare de care au nevoie societățile comerciale de pe fosta platformă a marelui combinat, fabricile sau atelierele care asigură un loc de muncă pentru maramureșeni, industria locală de care depinde bunăstarea întregii comunități.

Felicitări echipei manageriale a proiectului, directorului, întregului personal, succes în cea mai frumoasă muncă, aceea de modelare a tinerilor, de pregătire a lor pentru muncă și viață!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și