Începând cu 1 ianuarie 2016, noul Cod de procedură fiscală obligă autoritatea fiscală să publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice. Conform Codului de procedură fiscală, “obligaţii fiscale restante” înseamnă obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată dar şi diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

„Noutatea constă în apariția listei debitorilor persoane fizice, întrucât lista societăților cu datorii restante la buget se publică de mai mulți ani. Raportându-ne la noua procedură, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligații bugetare neplătite la finele trimestrului I 2016. Procedura efectivă a fost adoptată prin OPANAF nr. 558/2016.
Chiar dacă au fost modificate plafoanele, procedura publicării listei a rămas nemodificată”, a declarat Georgeta Timiş, purtător de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş.

Până pe data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, respectiv data de 15 mai, autoritatea fiscală a notificat debitorii cu privire la existența datoriei și la prezentarea acestuia în lista datornicilor. În termen de 5 zile de la primirea notificării, datornicii au avut posibilitatea fie să achite obligația restantă, fie să corecteze sau să se pună de acord cu evidența administrației fiscale. Dacă există eventuale erori, în același termen de 5 zile au fost corectate.

„La nivelul judeţului nostru au fost publicate pe site-ul ANAF un număr de 3.795 persoane fizice cu datorii la buget la finele primului trimestru, mai mari de 1.500 lei, însumând în total 50.252.262 lei. Valoarea totală a obligaţiilor fiscale restante datorate AJFP Maramureş, de către persoanele fizice şi juridice, înregistrate la 31 martie 2016 este de 818.860.253 lei”, a mai spus Georgeta Timiş.

Pentru restanțele pentru care la data publicării listei există certitudinea recuperării, unitățile fiscale vor iniția sau continua aplicarea măsurilor de executare silită în vederea recuperării acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și