Chiar dacă era ziua în care se colectau deşeurile menajere vegetale şi ambalajele care nu pot fi curăţate, oamenii au pus în pubele ce le-a venit la mână: sticle sparte, plastic, hârtie, mâncare stricată...

”Aveţi pubela cu capac albastru pentru hârtie. Aveţi pubela galbenă pentru plastic, metal. Doze de aluminiu, folii curate.”

Cei care nu au selectat gunoiul, au rămas cu deşeurile la poartă. În plus, au şi primit amenzi de până la 300 de lei.

Romeo Dobocan, director ADI Deșeuri Maramureș: Există infrastructură. Fiecare are acasă pubela galbenă, pubela albastră. Există iglu de zonă. Există pubelă pentru deşeul rezidual. În principiu, doar dacă nu vrei să faci acest lucru, nu vei face.

Colectarea selectivă le dă bătăi de cap
Şi autorităţile au o problemă majoră: depozitarea gunoiului în rampă, un proiect început în urmă cu 7 ani, nu este nici acum finalizat.

Simona Vasiac: reporter Observator: Lucrările la depozitul ecologic au început în anul 2015, iar două luni mai târziu drumul a început să o ia la vale. Astăzi, situaţia este exact aceeaşi.

Potrivit proiectului iniţial, depozitul ecologic ar fi trebuit să coste aproximativ 64 de milioane de euro. Peste 100 de milioane de euro au fost cheltuiți până astăzi, însă pare că fără niciun scop. Nici oamenii care locuiesc în zonă nu cred că lucrările vor fi vreodată finalizate.

Localnici: Au stricat atât material şi tot degeaba.

Reporter: De mult au început acolo lucrările?

Localnici: O doamne, dar de când. Şi nu au mai lucrat demult.

La început a mers bine, dar a început să fugă pământul şi s-a oprit.

Momentan, deșeurile menajere din Baia Mare ajung la sute de kilometri distanță, în Târgu Mureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și