Traiul în acest judeţ are atât părţi pozitive, cât şi negative. Regiunea se află pe locul 10 la nivel naţional în ceea ce priveşte suprafaţa spaţiilor verzi din zonele urbane şi în ceea ce priveşte procentul gospodăriilor de pe teritoriul său care dispun de instalaţii de canalizare.

De asemenea, în rândul locuitorilor săi procentul şomerilor este scăzut, dar salariile pe care le primesc angajaţii din partea patronilor companiilor care îşi desfăşoară activitatea aici sunt unele dintre cele mai mici din România.

Un alt punct slab al judeţului Maramureş îl reprezintă numărul mare de persoane condamnate definitiv de către a instanţă.

Maramureşul ocupă locul şase la nivel naţional în ceea ce priveşte rata şomajului, de 4,19%. Aceasta este apropiată de cea înregistrată în judeţul Cluj (3,93%), dar de două ori mai mică decât cea din Vâlcea - judeţul cu cei mai mulţi şomeri din România.

Deşi locuitorii acestei regiuni nu au probleme mari atunci când încearcă să obţină un loc de muncă, salariile cu care sunt plătiţi ulterior de către angajatori sunt unele dintre cele mai mici din ţară.

La finalul lunii decembrie a anului trecut, spre exemplu, patronii companiilor din Maramureş îşi plăteau angajaţii cu un salariu mediu net de 1.091 lei, cu 447 lei sub media naţională şi cu doar 27 de lei mai mare decât cel câştigat, în aceeaşi perioadă, de angajaţii din Harghita - cei mai prost plătiţi salariaţi români.

Totodată, printre companiile cu cel mai important aport la economia locală se numără Eaton Electro Producţie, firmă specializată în producţia de aparate şi de echipamente electrice. Eaton Electro Producţie a înregistrat, în 2011, o cifră de afaceri de 814 milioane lei, un profit net de 35 milioane lei şi a asigurat locuri de muncă pentru 1.829 de persoane, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

O altă problemă cu care se confuntă locuitorii judeţului Maramureş este rata mare a criminalităţii înregistrată în regiune. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 295 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, peste media naţională şi cu 210 mai multe decât în Ilfov - judeţul unde se înregistrează cea mai scăzută rată a criminalităţii din România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și